A Mom's Journey

Enjoying life as a mom

Welcome Sisters!

Assalamualaikum Gorgeous Mothers! 🙂

My name is Aisyah. I am currently a happy homemaker, living with Alhamdulillah, my wonderful family in Dubai.

Prior to this, I used to work as an engineer for approximately 6 years. During my early second pregnancy, I decided to quit my job, to focus more on my children.

Since I was pregnant with my first child, I love to learn about children’s development. The ‘desire’ still flourishes until now 🙂 Children always fascinate me, day by day.

After my resignation, Alhamdulillah, Allah gave me opportunity to establish a kindergarten, under a franchise license for approximately 2-1/2 years. SubhanAllah, I learned a lot during this short period of time. Not only about children, but more about human in general. Alhamdulillah, I learned about life that I never had the understanding before (and still learning!). With Allah’s will (praise and thanks to Allah), I decided to sell the franchise in order to move to Dubai, following my husband.

SubhanAllah, I shall say I don’t regret to be a homemaker. I am actually enjoying it. And I now understand that a homemaker shall continuously learn too! I am doing a serious business now – raising my children, special gifts from Allah!

I am writing this blog to capture the journey that I went and will go through with three (3) wonderful gifts from Allah – my 3 children.

Image

From left: Azeem (3 yrs), Aqeel (1 yr), Aleeyah (5 yrs) [a picture in winter 2012]

My objective is simply to share my knowledge and experience with other moms, that may give some benefits in the process of raising their children.

Having said this, I am not a perfect mother. I don’t know everything. I am just a slave of Allah, who live with the Mercy of Allah. And the knowledge and experience that I obtained is also from the Mercy of Allah. I do my best to keep learning, to keep improving myself day by day. I even learn from my own children, and actually a lot!

Honestly, I can’t say that everything shared here is totally correct. Again, only Allah knows what is correct and what is not. I also shall highlight here that the methods/ways that work for my children may work or may not work with others. I don’t know… So, as mothers, we can always search and ‘experiment’ the methods that suit our children the best. InsyaAllah..

May we, mothers enjoy our journey in raising our children, to obtain the pleasure of Allah. May Allah guide us on how to raise our children to be good Muslims..

Love all of you because of Allah 🙂

Note: I am a Malaysian, and I feel glad if many Malaysians can benefit from the posts. InsyaAllah I will post more in Malay Language 🙂

Advertisements

9 thoughts on “Welcome Sisters!

  1. Assalamualaikum. Saya farah,saya ingin bertanyakan pada puan berkenaan dubai. My husband dapat offer keje di dubai. So,now kami dalam delima nk move ‘hijrah’ @ tak? 1) macam mana dgn education coz saya ada anak umur 6 tahun,next year tahun 1 kalau di Malaysia. 2nd child age 2 tahun.

    • Waalaikumsalam Farah..panggil Aisyah je ye.. 🙂

      Secara general saya lihat di Dubai ada 2 jenis pendidikan – local dan international. Dan kebanyakan org luar seperti kita perlu masuk sekolah international. (Saya pernah tanya sekolah private local dan mereka tak terima kemasukan non-arab, mungkin sgt sukar nak belajar nanti).

      Dan international school ada beberapa jenis… Majority adalah american schools dan British schools. Selain tu ada juga Indian school, Iranian, Philippines dan sebagainya..

      Jadi, ia adalah berdasarkan sekolah yg kita pilih. Alhamdulillah, saya suka dgn sistem di sekolah anak2 saya (British school). Tidak berapa stress utk anak2 saya, in the same time, the silibus is good 🙂 walaupun masih class room based tp byk hands on dan galakkan thinking skill.

      And the beauty is, they have more than 70 nationalities in a school. Pd saya bagus utk anak2 saya belajar bergaul dan hormat pelbagai bangsa..

      Dan mereka ada pemantauan dan rating sekolah private, jadi in sha Allah kualiti terjaga.

      Walaubagaimanapun, ada beberapa perkara perlu tahu dan kaji:

      1. Harga sekolah di Dubai agak mahal. Tp selalunya ditanggung syarikat (bergtg pd perjanjian).
      2. Kos hidup di Dubai agak tinggi.
      3. Sekolah international agak terhad, dan permintaan tinggi. Maka kena book awal dan kdg2 kita tak dpt sekolah yang kita mahu sebab dah penuh.
      4. Sekiranya Farah suka anak2 masuk Islamic school, bagus juga survey siap2 🙂 (yg English speaking schools sbb skolah local di sini rasanya mmg Islamic school sbb mereka mmg tekankan Islamic education. Anak2 perlu hafaz AlQuran dan hadith). Tetapi sekolah international tidak sekuat itu pendidikan islamnya (ikut sekolah)..tp ada pendidikan Islam Dan Arab (wajib) dan dipantau kerajaan..

      🙂 wallahua’alam. Ini cuma pendpt saya. X semestinya sama dgn pendpt Farah atau org lain..bole survey2 ye 🙂

      May Allah guide you to the best decision.. ;))

  2. Boleh cek di sini ya untuk rating sekolah di Dubai. Alhamdulillah mereka memang pantau dan ada rating mengikut standard mereka. Tetapi standard mereka mungkin tidak sama dengan standard kerajaan asal international school tersebut, contohnya sekolah anak saya juga dipantau oleh kerajaan UK. Dan standard mereka berlainan. Salah satu yg saya sgt suka ialah kualiti pendidikan islam dan bahasa arab adalah criteria yang penting dalam menentukan rating sesebuah sekolah. 🙂

    https://www.khda.gov.ae/En/DSIB/Reports.aspx

  3. Hi Aisyah.. Just wanted to let you know that i have nominate you for the Very Inspiring Blogger Award. Please check the details on my website! Thank you for inspiring me.. Xoxo

    • Hi Virginia 🙂
      Thank you for nominating the blog. And wow! I enjoy reading your blog too! 🙂 And thank you also for directing me to know other great blogs. I wish you an enjoyable, happy journey in raising your precious cute child! 🙂

  4. salam puan.. sya sedang mencari maklumat tentang buku ramalan ( predicatable book) berkaitan kepentingan buku ini untuk bacaan awal kanak- kanak dan kelebihan mengadabtasi buku ini kepada awal membaca kanak-kanak. Tadi saya terbaca dlm artikel puan menegenai tips memilih buku untuk kanak-kanak bawah 6 tahun, disitu puan ada menyatakan puan pernah post untuk tajuk buku tersebut ( predicatable book) tetapi saya tak dpt nak carinya dlm post puan yg lps2 tu… saya berminat dengan bulu brown bear tu, buku ini contoh ( predicatable book) or buku berbentuk ramalan kan?. boleh puan emailkan pada saya artikle pn ttg buku ini? saya sangat mengharapakn bantuan puan dan sesiapa saja yang membaca comment ini dan dapat membantu saya… saya ucapkan berbanyak terima kasih

    • Waalaikumsalam Puan CTRohani,

      Sebelum ini saya belum pernah kongsikan dengan terperinci tentang buku ‘predictable’ yang saya gunakan dengan anak-anak. 🙂 Saya cuma pernah kongsikan satu jenis je puan, iaitu yang saya tulis dalam point no 1 di bawah ini. In sha Allah saya cuba summarizekan di sini ya. Saya perhatikan, ada 2 jenis buku ‘predictable’:

      1. Dalam buku belajar membaca – kosa kata yang terhad untuk disesuaikan dengan tahap kebolehan membaca anak-anak. Ini yang saya kongsikan di post https://amomsjourney81.wordpress.com/2013/11/15/how-to-help-children-to-learn-sight-words-step-by-step/, di mana saya beri anak-anak baca buku yang mempunyai perkataan-perkataan yang diulang-ulang, untuk mudahkan dia ‘tangkap’ perkataan-perkataan tertentu dan bina keyakinan diri untuk membaca. Bila dia dapat ‘jangka’ ayat yang hendak dibaca pada mukasurat seterusnya, saya lihat dia lebih yakin untuk membaca.

      2. Dalam buku cerita, seperti “Brown bear, brown bear what do you see?” yang puan katakan itu. Ayat bentuk yang sama diulang-ulang pada setiap muka surat, cuma isi kandungan diubah sedikit. Seperti:

      Brown bear, brown bear, what do you see? I see a red bird looking at me.
      Red bird, red bird, what do you see? I see a yellow duck looking at me..
      Dan seterusnya..

      Anak-anak saya sangat suka bila saya bacakan buku sebegini dengan mereka. Terutama masa umur 1-4 tahun. Saya lihat, selepas 2 kali saya bacakan, pasti mereka akan bacakan sendiri! Walaupun mereka belum ada kebolehan untuk membaca lagi. Mereka dapat jangka ayat-ayat tersebut melalui gambar, dan subhanAllah, ingatan kanak2 sangat kuat. Kadang-kadang mereka boleh ingat ayat dan jalan cerita selepas kita bacakan buku tersebut sekali. Maka, saya lihat buku jenis ni bagus juga untuk latih anak-anak ‘mengingat’ dan menghafal (memorize). In sha Allah.

      Contoh yang lain ialah seperti
      Monkey Puzzle by Julia DOnaldson,
      The Little Red Hen by Paul Galdone,
      dan banyak lagi.

      Puan boleh juga cek link ini untuk buku predicatable yang ada di pasaran. Ada banyak lagi sebenarnya. 🙂

      http://www.nellieedge.com/articles_resources/predictablebooks.htm

      *Oppss, suka hendak saya ingatkan, saya cuma seorang ibu puan ya. Saya bukan pakar pendidikan kanak-kanak. Segala yang saya kongsikan adalah berdasarkan pemerhatian dan pengalaman seorang ibu. Saya sarankan untuk Puan dapatkan penjelasan dan penerangan lebih lanjut daripada pakar pendidikan awal kanak-kanak ya. 🙂

      May Allah make it easy for you. 🙂 May Allah reward you good.

  5. saya pun sedang mencari maklumat yang sama seperti ctrohani74. tq a mom’s Journey.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s