A Mom's Journey

Enjoying life as a mom


Leave a comment

Belajar Arab secara Kreatif

Assalamualaikum Mothers!

Alhamdulillah, petang ni kami sambung pelajaran Arab. Masih dalam ‘lesson‘ mengenal huruf-huruf arab, dan sedikit vocabulary. Saya pun belajar sama! ๐Ÿ™‚

Untukย jadikan sesi belajar Arabย lebih menarik, dan anak-anak mudah ingat vocabulary arab yang baru, saya cuba (bila sedikit rajin. hehehe),ย untuk buat art & craft. ๐Ÿ™‚ Hari ni kami buat anak burung dalam sarang, dapat idea daripada website ini:

Anak Burungย (klik linkย untuk ke website)

bird-nest-header2

Hari ini, anak-anak belajar huruf ‘ra’ (ย ุฑ )ย dan 2 vocab baru yang mereka belajar ialah:

1.ย ุฑูŠุดุฉ [reeshah]ย (feather).

2.ย ุฑู…ุงู†ย  [rummaan] (pomegranate).

Ra

Kalau berminat untuk worksheet ni, boleh klik link ya:

10 Ra

Saya minta mereka lekat ‘feather‘ dalam kotak kosong tersebut, supayaย mereka seronok nak buat worksheet. Dalam masa yang sama, saya sebut perkataan [reeshah] berulang kali. Jadi, semua sebut, termasuk la Aqeel. ๐Ÿ™‚ Dia suka ikut apa saja aktiviti yang kami buat.

Saya tak paksa Aqeel tulis semula ‘ุฑ’. Azeem pun saya tak paksa sangat. Dia (Azeem) masih keliru tulisan arab mula dari kiri atau kanan. Saya sekadar nak kenalkan pada mereka huruf ‘ra’ dan perkataan-perkataan Arab. Walaubagaimanapun, untuk Aleeyah, saya minta dia tulis, sebab dia dah boleh faham dan dah kenal semua huruf.

Buat WorksheetHehehe. Azeem cuba tulis dari kiri ke kanan macam dia tulis English. ๐Ÿ™‚

Arabic worksheet

Macam biasa, Aqeel mesti siap dulu. Dia tampal je [reeshah] tu. ๐Ÿ™‚ย Tunggu kakak dan abang siap.

Lepas siap worksheet, kami terus buat anak burung dalam sarang! ๐Ÿ™‚ย Supaya mereka dapat ingat perkataan [reeshah] atau maknanya feather. Bahan-bahan kami guna apa yang ada kat rumah je, dan amik idea daripada website yang saya kongsikan di atas.

Buat Anak Burung

ย Art and Craft banyak membantu anak-anak ‘develop fine motor skill mereka. Dan juga saya tengok sebenarnya dapat latih anak untuk bersabar. Saya perluย ‘standby‘ untuk bantu apabila mereka hadapi kesukaran, untuk elak daripada ‘frustration‘.

Ya, inilah hasilnya! Mereka tokok tambah sket, dengan reben dan butang bagai! ๐Ÿ™‚

Anak Burung

Reeshah

Aleeyah dah boleh tulis sikit-sikit. Kurang jelas sedikit sebab dia tulis pakai pensil warna kuning. ๐Ÿ™‚ Saya biar je nak pakai warna apa pun, asal bahagia dan nak belajar. ๐Ÿ™‚

Our lesson today

Hasil daripada Aleeyah, Azeem dan Aqeel. Ikut kreativiti masing-masing. ๐Ÿ™‚

Sebelum ni kami juga pernah buat:

ย Jagung (ย ุฐุฑุฉ ) guna serpihan kertas guna ‘puncher‘:

Jagung

Kadang-kadang saya letak gambar mereka sendiri, atau suasana yang mereka pernah lihat, supaya lebih senang mereka faham. Selain itu, saya suka gunakan gambar yang ‘real‘ berbanding kartun.

Dan juga buat farm house ni untuk mereka ingat perkataan-perkataan yang pernah belajar sebelumnya:

Arabic Farm House

Setakat ini sayaย lihat, anak-anakย lebih suka dan senang nak ingat perkataan-perkataan baruย kalau ada aktiviti tambahan, selain daripada worksheet. Tapi bukan setiap hari sayaย buat macam ni, sebab kadang-kadang satu2 projek art and craftย ambil masaย yang agak lama.ย ๐Ÿ™‚ Bila ada ‘kerajinan’ saja. May Allah help us to be consistent!

Oh ya, ibu2 pun boleh download worksheetย yang lain, di bawah ni. Tapi belum habis, baru sampai dzal [ย ุฐ ] . Dan ada saya buat sikit kuiz untuk Aleeyah dan Azeem (Azeem buat dengan bantuan). Mana yang ada je la ya… ๐Ÿ™‚

Alif to Dzalย (worksheet)

Quiz 1ย (kuiz)

Sekian sahaja perkongsian kali ini. Semoga dapat beri manfaat kepada yang memerlukan. May Allah guide us to raise and educate our children to the path He pleases the most. Jazakumullahukhairan. ๐Ÿ™‚


4 Comments

Arabic Vocabulary

Assalamualaikum w.b.t Mothers! ๐Ÿ™‚

Entry kali ini saya cuma nak share lukisan kartun saya untuk hafal vocabulary arab. ๐Ÿ™‚ Kepada yang hendak print, print lah ye. Nak share pun boleh. Cuma mintak maaf di atas kualiti lukisan (tak berapa terang dan jelas).

Saya juga hendak share sedikit tentang buku yang kami guna untuk belajar Arab di sini, untuk sesiapa yang berminat untuk perlahan-lahan belajar memahami Al Quran. InsyaAllah, Allah will make it easy for us and show us the way.ย Ustazah di sini pesan, just start to ‘move’ towards Allah, He will bring you further..Yang penting, kita kena mula dan berusaha.

Why We Need to Learn Arabic Language to Understand the Quran?

Kenapa kena belajar arab untuk faham Al Quran? Tak boleh kah sekadar baca translation? Moh dengar penerangan Brother Nouman Ali Khan ๐Ÿ™‚

Arabic Class for Moms

Alhamdulillah, Allah beri peluang saya pergi kelas Arab. Baru Level 1. ๐Ÿ™‚

Di kelas, kami guna buku ini. Siri ini saya perhatikan menumpukan vocab yang digunakan di dalam AlQuran dan Hadith. Objektif utama ialah untuk kita, yang bukan berbangsa Arab, untuk memahami Al Quran dan Hadith dalam bahasa Arab, tanpa perlu baca translation. Because the beauty and miracle of the Quran is in the Arabic Language. Versi terjemahan mungkin dapat membantu kita memahami, tetapi tidak dapat bantu kita lihat keajaiban Al Quran.

In class

Content

Sangat suka ilutrasi kartun ni! ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™‚

Walaubagaimanapun, saya beli juga satu siri buku tambahan, yang mempunyai isi kandungan lebih kurang sama dengan buku yang diajar di kelas. Buku tambahan yang saya beli ini ada penjelasan di dalam bahasa Inggeris, maka saya dapat buat ulangkaji sedikit di rumah, terutamanya apabila ‘tertinggal’ apa yang diterangkan oleh cikgu. Sebenarnya saya pergi ke kelas bersama Aqeel. Jadi, almaklumlah, ikut mood Aqeel. Kadang-kadang dia nak menjerit, berlari atau main, saya kena lah keluar kelas sebab takut mengganggu orang lain. Mana-mana lesson yang saya dapat ‘tangkap’, Alhamdulillah. Mana yang tak dapat, kenalah buat ulangkaji atau bertanya. Alhamdulillah cikgu sangat memahami! Memang ramai juga bawa anak-anak. ๐Ÿ™‚ Kelas ‘mak-mak’ la katakan.. Hihi

OK ini bukunya ya. Dijual 3 buku sekali. Vol 1,2 dan 3. Terbitan Darussalam. Yang ni Buku no 1:

Arabic Course

Penulis yang sama, tapi penerbit yang berlainan. Ini mungkin versi orang dewasa. Yang kami guna di kelas versi kanak-kanak. Hihi. Tapi sangat suka versi kanak-kanak juga sebab banyak gambar!

Back Cover

In EnglishKalau buka buku dari kiri, kita dapat baca penerangan dalam Bahasa Inggeris.

In ArabUntuk mulakan pelajaran Bahasa Arab, buka buku dari kanan. :)Kandungan dalam Bahasa Inggeris dan Arab saling berkait. Dapat bantu kita untuk faham.

Yang bestnya, dalam buku ini banyak latihan membaca, untuk bantu kita mahir baca Bahasa Arab tanpa tanda baris atas, bawah atau depan. Macam saya, saya menghadapi kesulitan untuk baca kitab Arab yang diajar di dalam satu kelas yang saya ikuti. Bukan sahaja tak faham, saya tak dapat nak baca pun! Hihi. Sebab takde tanda atas, bawah dan depan. Inilah yang saya kena belajar! May Allah make it easy

Kalau berminat nak beli, mungkin boleh tanya di cawangan Darussalam di Malaysia:

http://www.darussalam.com.my/

Word Search!

Saya hadapi sedikit kesukaran nak hafal vocab yang baru. Mungkin faktor usia. Hihi. Atau faktor tak fokus! Hehe. Maka, saya lukis gambar kartun.

Ini vocab yang saya kena hafal minggu ni:

Vocab 2

Susah nak hafal macam di atas, jadi saya lukis kartun. Kalau berminat, boleh la print, dan cuba cari apa maknanya dari senarai di atas ye. ๐Ÿ™‚ Again, sorry for the quality.

Vocab 2_picture

Enjoy and have fun! ๐Ÿ™‚ Jazakumullahukhairan.