A Mom's Journey

Enjoying life as a mom


Leave a comment

Belajar Mengira – Count the Bears!

Assalamualaikum Mothers,

Saya sedangΒ perlahan-lahan ajar Aqeel mengira, di rumah. May Allah make it easy for us. πŸ™‚ Sebelum ini ajar sampai 3. Hihi. Sekarang nak cuba naik sikit, sampai 5. πŸ™‚

Untuk ajar anak-anak kecil, terutamanya berumur 4 tahun ke bawah, perlu menggunakan LESS PAPER. PaperlessΒ lagi bagus!

Count the Bears!

UntukΒ ajar Aqeel mengira kali ini, saya gunakan ‘counters‘ atau bahan untuk mengira. Ibu2 boleh je gunakan apa sahaja bahan yang ada mengikut kreativiti masing-masing, tak perlu beli pun takpe. πŸ™‚ Ini saya saja beli, sebab dia suka bear, dan saya rasa senang nak saya basuh dan guna semula. πŸ™‚

Bahan-bahan yang saya gunakan:

  • Playdoh (boleh klik sini untuk resipi ya).
  • Pinggan (memang satu set dengan counters tersebut).
  • Counters (bear berwarna-warni yang dapat dilihat dalam gambar)
  • Nombor 1-5 yang saya print.

kira bear

Senang je aktiviti ini…

Di dalam setiap pinggan saya letakkan seketul playdoh dan nombor. Saya mulakan dengan nombor satu. Saya letak satu bear atas playdoh dan sebut “One. One bear.” Kemudian seperti biasa, AqeelΒ teruja nak mengikut. Dia letakkan sendiri bear dalam pinggan-pinggan seterusnya sambil saya kira dalam rentak yang dia dapat ikut (tak laju sangat dan tak perlahan sangat),

One Two. Two bears.”

One Two Three. Three bears.”

Mana yang dia dapat ikut, dia ikut. Saya tak paksa. Tapi saya teruskan sahaja tunjuk dan kira untuk dia. Seperti biasa, apabila saya mengajar anak-anak kecil usia 4 tahun ke bawah, saya tidak harapkan respon daripada kanak-kanak tersebut. Kalau dia ikut atau sebut, Alhamdulillah. Kalau dia diam dan cuma letakkan atas playdoh, juga Alhamdulillah. Ibu2 tak perlu risau kalau anak-anak tak respon. In sha Allah perlahan-lahan, atau apabila dia nak respon, dia akan respon. Dan kita akan tengok tiba-tiba dia boleh buat je semua benda dengan sendiri.

bear on playdoh

Aktiviti begini bagus untuk kuatkan tangan comel anak-anak, in sha Allah.

Mungkin ada yang pelik dengan cara saya ini. Dulu pun saya rasa tak puas bila anak-anak tak respon,Β sebab tak dapat nak tahu samada anak faham atau tidak. Tetapi, subhanAllah, selepas kerap ajar anak-anak, saya lihat memang itu cara kanak-kanak. Mereka biasanya serap dahulu informasi. Kemudian, in sha Allah, suatu hari mereka dengan selamba ‘keluarkan’ segala pemahaman mereka! TabarakAllah! Boleh lah cuba kalau nak cuba πŸ™‚ Alhamdulillah saya rasa tenang bila ajar anak-anak dengan cara sebegini – tidak mengharapkan respon. Terus je ajar, keep sharing and teaching them.. πŸ™‚

Nota

Saya beri Aqeel buat sendiri playdoh. Saya letakkan bahan-bahan dalam satu dulang dan minta dia kacau dan uli sendiri. Kira macam sensory play jugaklah! πŸ™‚ Nombor-nombor itu pun dia potong sendiri. Semangat dia menggunting. Jadi sebenarnya, bila nak mengajar anak-anak di rumah, kita tak perlu sediakan semua. Anak-anak pasti teruja dan sukarela menjadi tenaga pembantu. Hihihi. And usually, they appreciate the learning session better when they are fully involved from beginning to end. In sha Allah..

Aqeel cuma ulang aktiviti ini sekali. Daripada pemerhatian saya, sekiranya dia cuma ulang sekali atau tidak ulang, maknanya perkara tersebut agak ‘susah’ untuk dia, atau perkara baru yang memerlukan dia berfikir agak ‘dalam’ (hihihi), atau kadang-kadang dia tak minat nak buat. Jadi saya tak paksa.

Saya buat pula aktiviti kedua!

Find the Bears!

Kali ini, saya sorokkanΒ bear dalam playdoh dan minta dia cari! Hihihi. Dalam pinggan nombor 1, saya sorokkan 1 bear. Pinggan nombor 2, saya sorokkan 2 bear. Dan seterusnya. Saja nak ulang aktiviti mengira, tapi dalam kaedah yang lain. πŸ™‚ Aleeyah beritahu dia, dia macamΒ archeologist! πŸ˜› Lagi dia happy nak cari. πŸ™‚

sorok bear

Bila dia jumpa satu bear, saya mula kira, “One! One bear!” Dan seterusnya.. Bersemangat dia mencari!

cari bear

Β Siap guna ‘garpu’ nak cari bear. πŸ™‚

Β Selepas itu, saya beri dia main dengan counters tersebut. πŸ™‚ Anak-anak kecil memang suka main dengan playdoh, dan main sorok-sorok benda ni. πŸ™‚

Alhamdulillah, itulah salah satu aktiviti di rumah yang saya buat untuk ajar anak saya, Aqeel (in sha Allah 3 tahun bulan Oktober ini) asas matematik. Saya cuba ajar dia konsep mengira, bukan sahaja hafal kiraan 1-10. Boleh dapat keterangan sedikit tentang konsep ini (one to one correspondence) dengan klik di sini ya. πŸ™‚

Selamat mencuba kepada yang berminat! May Allah help us to help our children. πŸ™‚ May Allah open their hearts to seek beneficial knowledge in their entire lives. πŸ™‚

Jazakumullahukhairan..

 


Leave a comment

Aktiviti Do-a-Dot

Assalamualaikum again Mothers! πŸ™‚

Semalam saya dapat link ni, di FacebookΒ Page Teaching 2 and 3 Year OldsΒ (mashaAllah, a good page to follow. Banyak beri idea untuk buat aktiviti dengan anak-anak):

15+ ideas for using do-a-dot printables to help kids learn

DoADot Picture

Maka, hari ni saya cuba buat dengan Aqeel. πŸ™‚

Saya gunakan apa sahaja yang ada di rumah. Alhamdulillah, saya jumpa:

DOT Bahan

Bow, butang dan pom-pom.

Saya pun ada print beberapa keeping worksheet daripada link di atas. Tetapi rasa macam tak kena dengan bahan yang saya jumpa di rumah – butang,Β bow dan pom-pom. Hehehe. Maka saya buat satu worksheet sendiri – gambar budak lelaki dan perempuan.

Do a Dot_Boy and Girl

Saya ambil sahaja gambar dari internet, kemudian ‘insert’ shape circle. πŸ™‚

Kemudian, saya beri peluang untuk Aqeel pilih sendiri, berdasarkan ‘logik’ yang dia fikirkan. Menarik, sebab dia pilih pom-pom untuk kanak-kanak perempuan, manakala butang untuk kanak-kanak lelaki. πŸ™‚

DOT Paste

Alhamdulillah, nampaknya Aqeel suka buat aktiviti ni. πŸ™‚

Konsep ini penting untuk bina asas mengira. Boleh klik link untuk baca tentang One-to-One Correspondence. Kalau ibu-ibu lihat anak belum boleh buat, tidak perlu risau. Tunjuk sahaja satu persatu ya. Dan yang penting, elak daripada letakkan harapan anak akan faham konsep ini pada satu sesi. Kalau anak dapat faham, Alhamdulillah. Kalau belum lagi, ulang sahaja aktiviti ini pada masa hadapan, mungkin guna worksheet yang lain, sebaiknya ikut minat anak. πŸ™‚

DOT Boy and Girl

Selain daripada itu, aktiviti seperti ini, in sha Allah dapat bantu tingkatkan skil motor halus anak-anak, kerana anak-anak perlu guna jari-jari comel mereka untuk ambil bentuk-bentuk yang kecil tersebut. Mereka juga perlu guna gam untuk tampal dan tampal atas bulatan. Sekiranya ibu-ibu nampak anak ‘struggle‘, bantu ye. In sha Allah, bila anak-anak biasa buat, dia akan dapat buat sendiri tanpa bantuan. Saya letak sikit je dot-dot tu, sebab berdasarkan pemerhatian saya, Aqeel tak dapat nak duduk lama-lama buat sesuatu aktiviti. Ciri-ciri normal untuk seorang toddler. πŸ™‚

DOT Train

Lepas tu, saje saya beri satu lagi worksheet (daripada link di atas), yang ada lebih banyak ‘dot’. Saja nak tengok ‘ketahanan’ dia. Tapi lepas 2 dot, dia kata nak main benda lain! Hihi. Jadi saya beri dia buat playdoh pulak! Hehehe.

Playdoh

Untuk toddler, aktiviti perlu ringkas (boleh buat dalam masa yang singkat), dan bersesuaian dengan umur dan kebolehan anak-anak (age appropriate activity). In sha Allah anak-anak kita akan participate. πŸ™‚ Sekian saja perkongsian kali ini. Selamat mencuba. Check out link kat atas ya for more ideas! Tak sabar nak buat lagi! πŸ™‚ May Allah make it easy for us.

Jazakumullahukhairan..