A Mom's Journey

Enjoying life as a mom


Leave a comment

Playdate: Buat donut!

Assalamualaikum Mothers,

Wow, post pertama selepas beberapa bulan. 🙂

Alhamdulillah, sekarang saya sedang mengandung anak keempat. Usia kandungan sudah masuk 4 bulan, dan Alhamdulillah, fasa ‘mabuk’ sudah berakhir. Maka dapatlah saya menulis semula, in sha Allah. 🙂

Dan Alhamdulillah, dapatlah saya meneruskan semula aktiviti anak-anak yang saya kurangkan semasa fasa awal kehamilan. May Allah make things easy for us. Saya juga doakan ibu2 yang sedang melalui cabaran kehamilan supaya diberikan kemudahan dan kekuatan oleh Allah S.W.T. 🙂

Playdate

Seperti biasa, pada setiap hari rabu (kecuali sekiranya keadaan tidak mengizinkan), Aqeel ada sesi playdate bersama kawan-kawannya. Pada hari rabu lepas, cuma 2 orang sahaja yang dapat menghadiri playdate tersebut, iaitu Aqeel dan kawannya Zhariff. Walaubagaimanapun, playdate tetap diteruskan! 🙂

Kami buat donut bersama-sama! Moh saya kongsikan apa yang anak-anak kami buat ya.

Sediakan Doh

Pagi rabu, lebih kurang 2 jam sebelum playdate, saya sediakan doh donut. Saya bukan pakar masakan ye, dan saya juga tak berapa minat nak menguli. 🙂 Jadi saya gunakan bread maker sahaja.

Ya Allah, seronoknya guna bread maker ni. Main masuk-masuk sahaja bahan-bahan, lepas tu mesin tolong uli dan ‘kembang’kan doh tersebut. Bila masa tamat, saya cuma buka penutup bread maker, dan tadaaaa! Doh gebu dah siap! Alhamdulillah! Mudah, jimat tenaga dan hasilnya memuaskan! Boleh mengemas rumah sambil mesin menguli doh!

Doh bread maker

Doh donut

Lepas tu, kami bawa doh ke rumah kawan kami untuk mulakan playdate! 🙂

Bentukkan Donut

Kami bahagikan doh kepada 1 bahagian besar dan 2 bahagian kecil. Zhariff yang memang dah biasa ‘tolong’ ibunya yang memang suka buat kek dan ‘baking‘, sangat teruja nak menguli doh. Aqeel agak ragu-ragu pada awalnya. Biasanya dia cuma main playdoh, jadi mungkin dia ‘terkesima’ sekejap bila dapat peluang buat doh yang ‘real‘! 🙂 Sebab saya tak pernah buat doh sebegini sebelum ini. Hihihi.

Zhariff dan Aqeel dapat 1 bahagian kecil setiap seorang. Bahagian yang besar, mak-mak yang uli, kerana dapat dijangka, bahagian anak-anak pasti akan diuli atas karpet dan sebagainya. Hihihi. 🙂

Mereka uli…

uli doh

Roll dan bentukkan donut ikut bentuk ‘suka hati’…

roll dan tekap

In sha Allah, aktiviti sebegini bagus untuk kanak-kanak baya Aqeel dan Zhariff (2-3 tahun), untuk:

  • Tingkatkan skil motor halus mereka.
  • Tingkatkan keyakinan diri mereka untuk mencuba sesuatu yang baru.
  • Tingkatkan kreativiti, kerana selepas ditunjukkan satu contoh, kebiasaannya mereka akan cuba guna teknik yang lain pula.
  • Belajar dan membiasakan diri untuk ikut sesuatu prosedur.
  • Dan sudah pasti, have fun! 🙂

Macam-macam bentuk kami buat! 🙂 Ada bentuk bulat, ada bunga, ada bintang, dan macam-macam lagi!

macam2 bentuk donut

Play time!

Lepas doh ‘naik’, ibu2 goreng donut dan sediakan topping. Anak-anak pulak terus main uli-uli dan apa sahaja mainan yang mereka nak main! 🙂

main uli2

Saya suka tengok anak-anak kecil bermain sama-sama. 🙂

play time

Dah siap goreng! Donut semut dan caterpillar pun ada!

donut

donut

Topping

Masa untuk letak topping!

Kawan saya sediakan topping dengan menggunakan coklat putih, whipping cream dan sedikit pewarna makanan. Zhariff dan Aqeel sapukan sendiri topping tersebut dan taburkan dengan ‘chocolate rice‘ berwarna warni.

topping donut

topping donut

Sambil buat, sambil makan!

Makan Sambil Buat

Tadaaaaa! Ini hasilnya! Alhamdulillah! Boleh jual kat Krispy Creme dah ni! 🙂

donut

Nota: Saya memang suka benarkan anak-anak kecil buat sesuatu sendiri, terutama dalam perkara sebegini dan juga artworks. Saya jarang tolong kecuali mereka menghadapi kesukaran. Mungkin pada pandangan mata orang dewasa, hasil mereka tidak memuaskan, tetapi pada mereka itulah hasil terbaik yang dapat dibuat. Selain itu, saya percaya, mereka dapat belajar untuk nilaikan sendiri hasil mereka dan berusaha untuk ‘improve‘ berdasarkan skala kualiti mereka sendiri. Yang penting ialah proses menghasilkan, bukan hasil yang cantik. Saya juga tidak mahu sekat kreativiti anak-anak dengan memaksa mereka ikut buah fikiran saya. SubhanAllah, anak-anak ada fikiran kreatif tersendiri yang sebenarnya menakjubkan! Allahu’alam, Allah knows the best! 🙂

Selamat mencuba kepada ibu2 yang berminat! Kita boleh buat kelas ‘baking‘ dan ‘cooking‘ sendiri di rumah bersama kawan-kawan dan anak-anak. Tak perlu hantar kelas dah. Dapat berjimat sedikit dan lagi seronok sebenarnya! Hihihi. 🙂

Jazakumullahukhairan. 🙂


2 Comments

Cara untuk Kenalkan Huruf Besar dan Huruf Kecil kepada Toddler

Assalamualaikum Mothers,

Post kali ini in sha Allah saya cuba kongsikan bagaimana saya ajar Aqeel (sekarang berusia 2 tahun 10 bulan) mengenal huruf besar dan huruf kecil serentak. Sebelum ini, saya suka kenalkan huruf kecil sahaja.

Kenapa saya suka kenalkan huruf kecil sahaja?

Kerana sesetengah huruf mempunyai bentuk yang berbeza (huruf besar tidak sama dengan huruf kecil), yang boleh menimbulkan kekeliruan kepada kanak-kanak, seperti huruf ‘A a‘, ‘B b‘, dan ‘T t‘. Saya lihat, anak-anak saya mudah keliru apabila saya cuba untuk perkenalkan kedua-dua huruf serentak pada tahap awal. Sekiranya huruf seperti ‘S s’ dan ‘C c’ tidak mengapa, kerana huruf besar dan kecil mempunyai bentuk yang sama.

Selain daripada itu, oleh kerana kebanyakan perkataan di dalam buku menggunakan huruf kecil, berbanding huruf besar, saya lihat apabila huruf kecil diperkenalkan dahulu, permulaan proses membaca anak-anak adalah lebih lancar. Contohnya, ‘sat’ selalu ditulis berbanding ‘SAT’, jadi apabila kita cuma tumpukan kepada pengenalan huruf kecil, mungkin mereka lebih fokus dan tidak perlu ‘terkeliru’ dengan info huruf besar. Allahu’alam, ini cuma tanggapan saya. 🙂

Cara ini juga saya ‘tiru’ daripada sekolah Aleeyah dan Azeem di mana mereka perkenalkan huruf kecil dahulu, kemudian baru diikuti dengan huruf besar. Dan Alhamdulillah, saya lihat, ia banyak membantu Azeem untuk membaca. 🙂 TabarakAllah!

belajar huruf a

Ini masa saya kenalkan dia huruf ‘a’ (cuma huruf kecil). Saya print juga beberapa gambar yang bermula dengan bunyi ‘a’ seperti acorn, ants, astronaut dan diri dia sendiri – ‘Aqeel’. 🙂

WALAUBAGAIMANAPUN

🙂

Saja je saya nak cuba samada boleh atau tidak sebenarnya toddler kenal kedua-dua huruf (besar dan kecil) serentak. 🙂 Tak salah mencuba kan? 🙂 Saya lihat toddler lebih mudah untuk ingat setiap perkara yang diajar, maka, apa salahnya saya cuba. 🙂

Semalam saya perkenalkan huruf ‘P p’ kepada Aqeel. 🙂 Alhamdulillah Aqeel memang dah tahu bunyi huruf p, (boleh klik sini untuk baca bagaimana dia dapat kenal bunyi huruf tersebut, dengan izin Allah), maka ia dapat sedikit sebanyak memudahkan proses pembelajaran.

PENTING! Kalau anak tak tahu, tak mengapa. Walaupun anak tidak sebut (atau tiada feedback langsung) pun tidak mengapa (sekiranya baru pertama kali diperkenalkan). Just keep introducing and teaching him/her without expecting anything. Don’t wait for the feedback, it can give you a lot of stress. 🙂 Itu apa yang saya alami sebelum ini. Dan menyebabkan saya mudah ‘hangin’ kalau anak tak dapat ‘tangkap’ apa yang diajar. With the will of Allah, once He allows me to change the way I think (ajar sahaja, tak harapkan mereka faham pada masa itu atau supaya mereka menjadi seorang yang perfect), I feel more relax, and enjoy teaching my kids. Alhamdulillah! SubhanAllah, mereka pun lebih suka nak belajar nampaknya. TabarakAllah! Dan untuk toddler, mereka serap semua info (walaupun kita lihat tiada feedback). One day he/she will simply ‘burst’ it out! 🙂 In sha Allah.

Makan

Ini salah satu contoh. 🙂 Aqeel sepatutnya hias kek tu, tapi dia tak hias. Dia makan! 🙂

The way children learn is different from adults. Let them be children while they are. May Allah help us. 🙂

Oppss moh kembali ke topik asal! 🙂

Saya tidak perkenalkan nama huruf, tetapi saya perkenalkan bunyi huruf (guna kaedah phonics), di mana saya lihat dengan cara ini, proses permulaan membaca anak-anak adalah lebih lancar. Allahu’alam, ini pilihan saya. Ibu2 boleh cuba cara yang sesuai dengan anak-anak ye. 🙂

P dan p mempunyai bentuk yang sama, jadi saya rasa lebih mudah untuk perkenalkan jenis huruf sebegini, berbanding ‘A a’ atau ‘B b’ (huruf besar dan kecil mempunyai huruf yang berlainan).

Moh saya kongsikan ye, biiznillah.. 🙂

1. Tulis Jurnal.

Saya mulakan dengan jurnal dia. Saya guna stamp huruf kecil dan besar untuk copkan huruf ‘P p’ di dalam jurnal, dan tulis huruf P dan p untuk Aqeel ‘trace‘. Saya dan Aqeel buat bunyi huruf p sambil Aqeel tulis.

alphabet stamp set

 Saya suka set stamp ni. Beli kat Toys R Us KLCC masa balik raya hari tu. 🙂

*Macam mana nak buat bunyi huruf ‘p’? Boleh klik sini untuk lihat video (video ini agak terperinci, saya biasa ajar simple je. Good for me to learn too! Saya rasa tengok 1:45 minit pertama pun sudah memadai kot) :)*

belajar huruf p

Aqeel cuba nak tulis ‘p’. 🙂 Agak susah untuk dia lagi sebab cara pegang pen kadang2 OK, kadang dia masih keliru. 🙂 On going learning, in sha Allah.

Siap letak penguin kesayangan dia! ‘p’ (bunyi) for penguin!

belajar huruf p

Pastu dia conteng je ikut suka hati dia! 🙂 Asalkan bahagia anakku.

2. Let’s Paint It!

Aktiviti seterusnya, Aqeel warna huruf p dengan menggunakan warna air (he loves to paint!). Nak lagi best, saya tampalkan cengkerang-cengkerang kecil yang mereka (anak2 saya) kutip di pantai tempoh hari, untuk dia warnakan juga. Bagus untuk latih dan tingkatkan skil motor halus dia. In sha Allah. 🙂

mewarna huruf p

Hasilnya!!

huruf p

Suka sangat ‘painting‘, bahagian luar ‘p’ pun dia warna jugak. 🙂

3. P (bunyi) for purple!

Next, saya beri satu lagi contoh perkataan bermula dengan p —> purple.

Aqeel seronok guna berus dan jari untuk buat hasil kerja ‘p’ for purple. Art gaya bebas namanya! 🙂

p for purple

dan yang terakhir, kami buat…

 4. Mama and Baby Penguin!!

🙂

Saya harap, melalui aktiviti ini, Aqeel dapat faham konsep huruf P besar dan huruf p kecil. Saya dapat feedback yang bagus daripada Aqeel (Alhamdulillah a good sign), tetapi seperti biasa, I need patience in teaching young children. May Allah help me. 🙂

Saya tak panggil P besar, atau p kecil. Saya panggil, Mama ‘p’ (bunyi) dan Baby ‘p’ (bunyi)! Dia suka sangat! Hihihi.

Kami cuma gunakan:

  • 2 batang aiskrim.
  • kertas hitam (yang keras atau kadbod).
  • warna air (putih dan oren).
  • kertas oren.
  • mata.
  • kertas glitter (permukaan kasar), boleh juga guna kertas pasir atau kertas biasa pun OK je. 🙂
  • Gunting dan gam.

Saya potong siap-siap ‘badan’ penguin, dan minta Aqeel warnakan bahagian hadapan penguin dengan menggunakan warna air (putih):

warna putih

Saya ada lukis bentuk oval menggunakan pensil supaya Aqeel tahu untuk warna di mana. 🙂

Minta maaf, saya tidak banyak ambil gambar masa kerja tersebut, sebab sibuk bantu Aqeel. Saya cuma boleh tunjukkan hasilnya. Ibu2 bolehlah ubahsuai ikut kesesuaian dengan anak masing-masing ye. 🙂

Tadddaaaa!! Ini hasilnya..Mama Penguin and Baby Penguin!

mama and baby penguin

Beak‘ penguin tu ialah bentuk diamond yang saya lipat dua. 🙂

Kat belakang saya tampal huruf ‘P’ dan ‘p’, menggunakan kertas glitter yang kasar. Tujuannya untuk Aqeel trace guna jari —> seperti konsep montessori. 🙂

p for penguin

He loves the puppet sticks! Alhamdulillah!

Yeeaaaahh! Itulah cara-cara yang saya cuba untuk perkenalkan Aqeel huruf besar dan kecil serentak. Adakah cara ini berkesan? Hihi. Saya tak tahu lagi. Yang penting, I ‘just do it’ and have fun! Saya harap dapat bantu dia ingat konsep huruf besar dan kecil. 🙂 Sekiranya ibu2 ada idea2 atau pengalaman sebelum ini untuk kenalkan anak-anak huruf besar dan kecil, kongsi-kongsilah di sini ya. 🙂

Selamat mencuba kepada yang berminat! Jazakumullahukhairan. May Allah make easy for us to teach our young ones. 🙂


Leave a comment

Belajar Baca ‘Manual’ (LEGO) untuk Toddler.

Assalamualaikum Mothers, 🙂

Sejak beberapa bulan lepas, saya perhatikan anak-anak saya, mula berminat untuk bermain lego. Sebelum ni mereka macam tak minat sangat. Tetapi, setelah bermain dan berkawan rapat dengan anak kawan saya yang sangat suka main lego, Alhamdulillah mereka belajar perlahan-lahan.

legoland

Saya lihat lawatan ke Legoland pun sedikit sebanyak dapat menimbulkan minat mereka untuk main lego. Alhamdulillah! 🙂

Saya suka anak-anak bermain lego, kerana in sha Allah dapat membantu daya fikir dan imaginasi mereka, selain daripada membantu menguatkan jari-jemari kecil anak-anak. Suami dan saya juga suka main lego. Maka, bolehlah jadi hobi sekeluarga. Hihihi. 🙂

Azeem lah yang saya nampak paling minat nak bina sesuatu daripada lego. Baru-baru ini, Alhamdulillah saya lihat dia sudah boleh buat sendiri binaan berdasarkan manual, dengan sedikit bantuan daripada kami.

Lego Manual

 Manual LEGO. Gambar daripada internet.

Aqeel juga nampak berminat, tapi dia belum ada lagi kebolehan untuk berfikir seperti abangnya, maka kadang-kadang kesian juga bila dia sedih sebab tak dapat nak buat macam mana abang dapat buat. 🙂

Maka,

Saya rasa terpanggil nak bantu dia ‘develop‘ kebolehan untuk baca manual secara independent. 🙂 Ini yang saya buat. Kalau ibu2 ada idea dan pengalaman, jemput berkongsi ye. Semoga kita dapat belajar sama-sama. In sha Allah.

Belajar Baca Manual

Saya sediakan untuk Aqeel sebuah kotak kecil,

LEGO Busy Box

Dalam kotak ini, saya letakkan 2 benda:

  1. Beberapa keping lego.
  2. Manual yang saya buat sendiri.

learn to read manual for toddler

Lego yang saya letakkan di dalam kotak ini cuma ada 2 saiz, dengan 5 jenis warna. Saya mahu lihat kebolehan Aqeel untuk membezakan di antara 2 jenis saiz LEGO tersebut.  Manual pula saya buat seringkas mungkin, yang sesuai untuk tahap permulaan bagi Aqeel. Untuk buat manual, saya cuma ambil gambar guna mobile phone, kemudian print dan tampalkan di atas kad manila. Kemudian saya ‘ikat’ semua kad guna ‘ring binder‘. 🙂

*PENTING: Alhamdulillah, Aqeel sudah melepasi peringkat masukkan benda-benda ke dalam mulut. Maka, saya rasa selesa untuk beri Aqeel main aktiviti sebegini, walaupun tanpa pantauan daripada saya. Sekiranya ibu-ibu perhatikan anak-anak masih masukkan benda-benda ke dalam mulut, pada pendapat saya, aktiviti sebegini masih boleh dilakukan, cuma perlukan pemantauan daripada ibu sepanjang masa.* 🙂

Manual Lego

Alhamdulillah, nampaknya dia dapat bezakan kedua-dua saiz tersebut. Dan bina ikut susunan warna yang saya letakkan di manual. Saya letakkan warna selang-seli (putih-merah-putih-merah) untuk memperkenalkan konsep ‘pattern‘ kepada Aqeel (asas kepada matematik). Aqeel belum kuasai konsep ‘pattern‘ ini, maka saya suka untuk terus perkenalkan kepada dia supaya dia dapat perlahan-lahan faham. Biiznillah.

belajar baca manual lego

Suka dia dapat buat ikut manual. 🙂 Dan yang best, untuk beberapa binaan seperti binaan hitam-kuning ini, saya tidak buat manual ‘step-by-step‘. Saya cuma letakkan satu gambar ini sahaja. Maknanya, in sha Allah untuk binaan ringkas, toddler boleh lihat gambar dan terus bina tanpa perlu ditunjukkan langkah demi langkah. Maka, in sha Allah lepas ini, bolehlah saya sediakan manual untuk binaan yang lebih mencabar untuk Aqeel. 🙂 Biiznillah..

Kotak LEGO Aqeel ini saya masukkan di dalam ‘Busy Box‘ Aqeel. Dia ada 2 buah kotak yang berisi bahan-bahan/permainan/peralatan yang boleh dimain dan di’explore‘ sendiri tanpa perlu dipantau oleh saya. Maka, Aqeel bolehlah main dan cuba pada bila-bila masa yang dia suka. 🙂

Busy Box for Toddler

Sekian sahaja perkongsian kali ini. 🙂

May Allah grant us contentment in our hearts, to be able to be grateful in any situation He puts us in. May Allah make us enjoy our journey in raising the kids. 🙂

Jazakumullahukhairan.


4 Comments

Bagaimana hendak ‘set up’ ‘Writing Corner’ di Rumah?

Assalamualaikum Mothers,

Alhamdulillah, we are back in Dubai, after 3 weeks of Eid holiday in Malaysia! 🙂 We enjoyed and love Malaysia sooo much (and now I am feeling homesick), but life goes on and whatever Allah decreed for us is the best! 🙂 Alhamdulillah.

Balik cuti raya di Malaysia hari tu, saya berkesempatan untuk beli sedikit barang-barang stationery. 🙂 Stationery di sini agak mahal, maka saya ‘hangkut’ berplastik plastik dari Malaysia. Bila dah beli barang-barang, saya kena fikirkan pula cara untuk ‘uruskan’ barang-barang tersebut. Sayang pula kalau dah beli tapi tak guna. 🙂

Saya lebih gemar kepada konsep ‘open access. Di mana, saya lebih suka untuk anak-anak berpeluang untuk urus dan gunakan bahan-bahan atau material yang kami ada di rumah secara ‘independent‘ atau dengan pemantauan yang minima daripada saya. Kenapa?

Berdikari

 May Allah help me, to be able to teach them to be independent..

  1. Saya perhatikan dengan cara ini, anak-anak lebih cenderung untuk mulakan sesuatu dengan sendiri (self-driven learning).
  2. Saya lihat ia perlahan-lahan dapat ajar mereka berdikari. Tidak perlu asyik mengharap saya untuk bawa atau buatkan sesuatu benda untuk mereka.
  3. Mereka lebihenjoy proses pembelajaran tersebut. 🙂 Mereka tidak sedar bahawa mereka sedang belajar (natural learning).
  4. Saya juga percaya ia membantu untuk mereka mengembangkan idea dan proses pembelajaran tanpa sekatan daripada pihak saya.
  5. Dan yang penting juga –> mereka boleh ‘cari’ dan pilih aktiviti yang mereka mahu buat di rumah, TANPA mengharapkan hiburan TV atau IPad. Hehehe. Sebenarnya saya tidak berapa gemar anak-anak untuk menonton TV atau main IPad dalam masa yang lama (saya cuba kawal tempoh masa dan jenis siaran. Tapi masih benarkan mereka tonton. Walaupun dikawal, saya lihat mereka boleh siap hafal dialog! Cepat sungguh budak2 ni tangkap ya?). Dan sebenarnya saya sendiri memang tak suka tengok TV (kalau suami outstation 4 hari, 4 hari lah saya tidak buka TV di rumah :P). Hihihi. Jadi, ini pilihan peribadi saya. Terpulang kepada pilihan masing-masing.. 🙂
  6. Saya dapat buat kerja-kerja rumah dengan gembira 🙂 kerana mereka ‘sibuk’ dengan aktiviti-aktiviti yang mereka pilih, maka saya tidak perlu kawal dan pantau anak-anak atau ajar anak-anak 24 jam. 🙂 And yes, it allows me to rest too. Alhamdulillah! 🙂

menulis

Kebolehan menulis bagi seseorang kanak-kanak berkembang perlahan-lahan, berperingkat-peringkat. Ia melibatkan kebolehan minda dan fizikal, maka tidak sesuai untuk dipaksa dalam masa yang singkat. Lebih molek sekiranya dibantu perlahan-lahan seawal usia ‘toddler’.

Maka,

Saya ‘set up‘ satuWriting Corner untuk menggalakkan minat mereka untuk menulis. Kadang-kadang saya lihat, belajar untuk menulis boleh buatkan kanak-kanak bosan atau benci untuk menulis (sekiranya kita push ikut cara orang dewasa, tanpa mengambil kira perkembangan minda dan fizikal mereka). Jadi, saya harap bila saya buat ruang sebegini, dan sediakan peralatan yang pelbagai (tidak terhad kepada pensil dan kertas) mereka dapat lihat menulis adalah sesuatu aktiviti yang menyeronokkan. Bukan sebaliknya. Biiznillah..

Di samping itu, anak-anak saya mempunyai kebolehan menulis pada tahap yang berbeza (Aqeel pada tahap menguatkan jari dan menulis bentuk-bentuk ringkas, Azeem baru mula nak menulis idea menggunakan perkataan-perkataan ringkas, manakala Aleeyah untuk praktis menulis idea dan karangan ringkas), maka, saya cuba untuk buat satu ruang yang sesuai untuk semua.

Writing Corner

Dapat idea daripada blog ini (dan beberapa blog oleh ibu/guru pendidikan awal kanak-kanak). TabarakAllah! 🙂

Teaching 2 and 3 Year Olds

Ruang di rumah kami terhad, maka ruang menulis kami (‘writing corner‘) juga agak comel sahaja. Hihi. Walaubagaimanapun, Alhamdulillah dengan apa yang ada. Saya gunakan apa sahaja yang ada di rumah dan cuma ‘re-arrange‘ sahaja. Dan dinding kami itu agak ‘cantik’ dengan beberapa lukisan Aqeel, maka saya tampalkan kad manila untuk ‘cover‘. Hihi, dan Alhamdulillah secara automatik, jadi ‘display board‘ untuk ruang menulis kami. 🙂

Apa yang Diletakkan di ‘Writing Corner‘?

Okes, meh in sha Allah saya kongsikan apa yang saya letak di ruang tersebut ya. Ibu-ibu boleh ubahsuai mengikut pemerhatian ke atas minat anak-anak. Saya pun masih perhatikan apa yang mereka suka guna, dan in sha Allah akan tokok tambah kemudian berdasarkan keperluan. 🙂

Semestinya, mesti ada kertas! Hihi. Saya sediakan kertas putih dan berwarna, pelbagai saiz dan jenis:

kertas kecil

Kertas bersaiz kecil dan stick-it-notes. Bentuk T-shirt pun ada. 🙂

kertas besar

Kertas yang ‘besar’ ada di ‘seberang’. Tak dapat nak letakkan semua di ruang tersebut kerana ruang yang kecil. 🙂

Buku Menulis

Saya juga letakkan buku untuk menulis dan jurnal berdekatan dengan ruang tersebut, supaya mudah mereka capai.

Selain daripada kertas, saya juga letakkan white board kecil untuk mereka menulis, dan magnetic writing pad yang mereka dapat percuma dalam kapal terbang. 🙂

white board

magnetic writing pad

Tidak dilupakan, marker untuk menulis. Saya pilih untuk letak marker Aqeel di rumah tersebut, supaya mudah untuk dia belajar menulis. Pensil dan marker abang dan kakak, saya letakkan di ‘seberang’ (seperti di dalam gambar sebelum ini), iaitu dalam 2 set ‘drawer‘ kecil yang dapat dilihat di dalam gambar. Begitu juga dengan kesemua peralatan menulis dan stationery yang lain –> pensil warna, pemadam, sharperner dan sebagainya, kesemuanya di dalam drawer tersebut (saya label setiap drawer supaya tidak bercampur aduk).

marker

 Bekas ni dibuat daripada ‘roll’ sellotape. Tak jumpa bekas lain, maka saya ambil je roll tersebut, balut dengan felt dan hias sket. Tadaaa! Boleh guna! Hihihi.

Dan untuk aktiviti menulis lebih menarik, saya tambah beberapa bahan seperti do-a-dot paint (easy painters)stamps (alphabet and others), stamp pad, stickers, labels, tapes, stencil untuk menulis, dan gam, supaya mereka dapat menulis secara kreatif. Gunting saya letakkan di ruang ‘art and craft‘ kerana saya tidak mahu mereka menggunting di ruang ini. Hehe.

stamps

stamps

kelengkapan

Bahan-bahan ini saya simpan dan susun di dalam rak comel dan letakkan di atas meja. 🙂 Seperti biasa, saya labelkan. Ya, setelah buat sistem sebegini, saya lihat label sangat penting. A written reminder always works better than a constant verbal reminder untuk bantu anak-anak ikut sistem di rumah. Hihihi. Itu di atas pemerhatian saya lah. 🙂

rak comel

Alhamdulillah, nampaknya anak-anak suka nak ‘spend‘ masa di ruang ini. Aqeel ialah orang pertama yang merasmikannya! 🙂

menulis

‘Ninja’ pun suka menulis! 🙂

TabarakAllah, kanak-kanak memang boleh ‘come up‘ dengan idea mereka sendiri, tanpa perlu ‘input’ daripada kita (orang dewasa), atau mungkin ‘input‘ yang minima. Maka, Alhamdulillah, saya lihat, ruang ini sesuai untuk 2 fungsi:

1. Sesi belajar menulis (berdasarkan tahap masing-masing), yang perlukan bimbingan dan bantuan saya.

2. Sesi menulis bebas, yang tidak langsung memerlukan input saya atau mungkin minima (seperti bantuan untuk mengeja dan sebagainya). Dan saya lihat sesi bebas ini yang banyak menarik minat mereka dan in sha Allah beri lebih banyak faedah daripada segi perkembangan minda dan kreativiti berbanding sesi yang dibimbing oleh saya.

jurnal Aqeel

Aqeel tulis jurnal. 🙂

movie

Aleeyah siap tampal dan tulis ni. Saya tak tahu daripada cerita apa sebab saya tak suka tengok movie.. Hehe

shopping list

Siap main jual-beli. Azeem dari England. Hihi. 🙂

jack frost

Semangat Azeem nak mengeja ‘Jack Frost‘! 🙂

Yeaahh.. Itu lah beberapa aktiviti yang anak-anak buat sendiri di ruang menulis baru kami. Alhamdulillah nampak mereka suka dan nak gunakan secara aktif. Apabila letak semua (hampir semua, belum lengkap) keperluan di satu tempat, mudah untuk anak-anak capai dan ‘zahir’kan idea mereka. In sha Allah. Saya perlu terus perhatikan bagaimana ruang ini dapat bantu mereka untuk minat menulis. May Allah help me.

menulis

Fokus! Masing-masing pilih apa nak buat. Dan ya, saya juga letakkan beberapa hasil kreatif mereka di ‘display board’ ruang tersebut. Penting sebenarnya untuk pamerkan hasil kerja anak-anak, kerana mengikut kajian, ia dapat membantu membina keyakinan diri kanak-kanak. Biiznillah.

Oh ya, satu perkara yang agak penting juga. Untuk pastikan ruang ini terus berfungsi, saya lihat amat penting untuk latih anak ‘housekeeping’, iaitu, ambil dan letak semula barang-barang di tempat asal, mengikut label. Dan perlu tahu untuk buang segala sampah yang di’hasil’kan. Hihi. Saya letakkan satu bekas sampah berhampiran ruang ini (tiada dalam gambar). Kalau tidak, ibu akan jadi sangat penat. 🙂 Walaubagaimanapun, tidak boleh mengharapkan kesempurnaan. 🙂 Mana-mana yang mereka dapat buat, Alhamdulillah. Perlahan-lahan in sha Allah mereka dapat ‘maintain’ self-housekeeping di rumah. Saya pun masih dalam proses belajar dan mengajar anak-anak. May Allah help us! 🙂

Sekian sahaja perkongsian saya kali ini. Semoga dapat memberi idea kepada ibu2 yang memerlukan. Dan seperti biasa, saya sangat menggalakkan perkongsian daripada ibu2 juga, supaya kita dapat belajar sama-sama. 🙂 May Allah help us to enjoy raising our children, for His sake. 🙂 Jazakumullahukhairan.

anna frozen

Anna (Frozen) pun suka ruang ni juga! Hihi. 🙂


Leave a comment

Exploring the Senses with Spice Playdough

Assalamualaikum Mothers,

Anak-anak kecil sangat suka main playdough. Termasuklah anak-anak saya. Selain bagus untuk latih kekuatan jari dan tangan anak-anak kecil, playdough bagus juga untuk meransang daya fikir, imaginasi, perkembangan bahasa dan juga skil bersosial (belajar berkongsi).

spice playdough

Jadi saya memang galakkan mereka main playdough. Kali ini, saja nak tambah lagi satu komponen –> untuk mereka ‘explore‘ deria mereka menggunakan playdough. Macam mana tu? Moh in sha Allah saya kongsikan.. 🙂

Let’s Explore!

Saya gunakan resipi yang telah saya kongsikan di dalam post sebelum ini (resipi ini tidak perlu dimasak):

Aktiviti Musim Panas – Jom Buat Playdough!

spices

Dan kali ini, saya tambahkan beberapa ‘spice‘ (rempah) untuk beri bau yang berlainan. 🙂 Saya buat 3 jenis rempah playdough (guna serbuk kari, oregano dan kayu manis) dan 1 strawberi playdough. Dan letakkan pewarna supaya ia nampak menarik di mata anak-anak. 🙂

Mix It! (Sense –> Touch & Sight)

Untuk buat playdough, saya cuma letakkan kesemua bahan (seperti yang saya kongsikan di dalam link di atas) ke dalam 4 mangkuk berlainan, dan minta mereka yang gaulkan sendiri. Bagus untuk rangsang deria sentuh mereka. 🙂 Oh ya, saya gunakan kuantiti yang sikit (tidak seperti resipi di dalam link di atas), kerana bahan yang terhad. Walaubagaimanapun, saya kekalkan ‘ratio’ yang sama. Tapi main agak-agak je, saya tak letak ‘accurate‘ sangat.

gaul playdough

Gaul ye anak-anak! 🙂

mixing playdough

Masing-masing gaul sendiri. Dan mereka pun duk bercerita pasal bau yang mereka dapat bau. 🙂

Tadaaa! Dah siap gaul!

spice playdough 4

Selain daripada dapat beri bau yang berlainan, bila saya campur dengan rempah seperti oregano, ia juga dapat hasilkan playdough yang berlainan tekstur. Bagus untuk anak-anak explore! 🙂 Warna-warna yang berlainan ini bagus untuk deria ‘lihat’ (sight) mereka, in sha Allah. 🙂

Smell It! (Sense –> Smell)

Lepas siap gaul, saya saja buat satu aktiviti. Tutup mata setiap anak dengan shawl, dan minta mereka teka bau setiap ‘bola playdough‘ yang saya letakkan di hidung mereka. Hihihi. Sangat kelakar bila Aqeel dan Azeem cuba teka. Mungkin masih susah untuk mereka bezakan bau-bau tersebut. Walaubagaimanapun, sungguh seronok bila mereka masih juga teka bau mana untuk rempah yang mana. 🙂

Tetapi untuk bau strawberi, semua dapat teka dengan tepat! 🙂

bola rempah

Saya beri 4 bola rempah untuk setiap anak.

explore the smell

Aqeel teruja nak main dan bau. Siap buat satu bola jadi sosej. 🙂

Nampaknya untuk aktiviti teka bau ini, sesuai dengan Aleeyah. Dia sangat suka, dan bagus untuk latih dia berfikir sebenarnya. In sha Allah.

smell the spice

guess which smell

Suka dan teruja nak cuba!

spice playdough

Fokus! 🙂

Dia agak keliru sedikit untuk bezakan bau-bau tu. Walaubagaimanapun, Alhamdulillah! Well done, Aleeyah! 🙂 Boleh cuba lagi di masa hadapan, in sha Allah! 🙂 Dan lepas ni boleh la tolong mama masak sebab dah kenal bau rempah! 🙂

Let’s Play with Spice Playdough!

Yeaaahh! Masa yang di tunggu-tunggu! Main dengan spice playdough. It was a great smell at home when the kids played with their spice playdough! 🙂

playtime

Agaknya sebab ada bau rempah dan strawberi, mereka ‘memasak’ dengan playdough ni. Buat roti canai, kek, aiskrim bagai! Dan saya juga beri je mereka untuk tambah serbuk rempah dalam playdough mereka. Dan ‘explore‘ apa jadi kalau rempah-rempah tu dicampurkan. 🙂

The kids had so much fun exploring their ‘smell’, ‘sight’ and ‘touch’ senses with the spice playdough! Alhamdulillah! One activity stimulates 3 senses! In sha Allah. 🙂

3 senses

Selamat mencuba kepada yang berminat!

Sekian sahaja perkongsian kali ini.. Jazakumullahukhairan. 🙂


Leave a comment

‘Feed the Ladybird’: Fine-Motor Activity for Toddlers

Assalamualaikum Mothers! 🙂

Di antara skil penting yang dipelajari oleh seorang toddler ialah – fine motor skill (skil motor halus). Skil ini penting untuk mereka menjalani kehidupan seharian – makan, menulis, dan sebagainya. Dan skil ini adalah asas kepada kebolehan seseorang kanak-kanak untuk menulis.

Menulis

Gambar dari internet.

Sekiranya jari anak-anak comel kita belum kuat, memang susah dia nak menulis pakai pensil atau pen. Dan untuk menguatkan jari ini, tidak perlu paksa anak untuk tulis, tulis dan tulis. ‘Fobia’ dia nanti dengan menulis. Hehehe. In sha Allah kita boleh buat pelbagai aktiviti yang menarik untuk bantu kuatkan jari dia.

Salah satunya ialah dengan main pengepit baju! Hihi 🙂 Bukan senang ye seorang toddler hendak buka pengepit tu dengan jari-jari comel dia. 🙂 Moh saya kongsikan satu aktiviti yang saya buat dengan Aqeel, berdasarkan buku kegemaran dia – ‘The Bad Tempered Ladybird’.

bad-tempered ladybird toddler

 

Di permulaan buku tersebut, penulis (Eric Carle) mulakan dengan menggambarkan 2 ekor ladybird – seekor ‘friendly‘ dan seekor lagi ‘bad-tempered‘. Kedua-duanya terbang ke arah sekeping daun yang penuh dengan aphids. Mereka hendak makan aphids tersebut. ‘Friendly ladybird kata ‘Good Morning‘ kepada ‘bad-tempered ladybird‘ tersebut… And the story continues..

Untuk tahu cerita lanjut, ibu-ibu boleh baca post saya sebelum ini ya:

Learn from A Book: The Bad-Tempered Ladybird!

Alhamdulillah, Aqeel hafal cerita ni. Dia suka sangat! Bila cerita pasal friendly ladybird, dia akan kata, “Good Morning..” sambil tersenyum simpul. 🙂 Disebabkan itu, saya buat aktiviti ini berdasarkan cerita di dalam buku tersebut. Saya cuma gunakan:

  1. Felt (warna hijau dan merah) untuk buat daun, balut container (Ini sebenarnya plastic container je. Saya potong dan balut supaya selamat untuk Aqeel main) dan kepak ladybird.
  2. Pom pom (warna hijau juga untuk jadi aphids – makanan ladybird).
  3. Glitter paper (warna hitam) untuk buat ladybird.
  4. Mataladybird.
  5. Pengepit baju.
  6. Marker untuk tulis nombor dan gam untuk lekatkan semua ni.

Bahan-bahan ni semua memang dah ada kat rumah. Saya cuba fikir daripada apa yang ada je.. Save gittuu. 🙂

Bahan-Bahan

Tadaaa! Sekejap je nak prepare ni. Dalam lebih kurang 5 minit.

Let’s Play!

Semasa saya sediakan bahan-bahan, Aqeel masih tidur. Saya letakkan siap-siap di atas meja mini-school kami. Seperti biasa, apabila Aqeel bangun tidur, dia memang suka melawat ‘mini-school‘ dulu. Dia suka ‘check out‘ apa yang ada. 🙂 Suka dia tengok ada ladybird! 🙂 (Dan masa tu saya ada sediakan ‘parking game‘ sekali, in sha Allah saya kongsikan ya).

Maka, dia terus nak main. Saya cuma kata, “Let’s feed the friendly ladybird with aphids. It must be hungry!

Saya tunjukkan pada dia supaya menggunakan pengepit baju untuk kutip aphids, dan lepaskan aphids tersebut ke dalam container.

aphids

Susah juga pada mulanya. Lebih-lebih lagi, baru bangun tidur. Sampai guna 2 tangan! Hihihi. Kemudian saya bantu dia perlahan-lahan. Tak boleh paksa, nanti dia tertekan sebab susah pada tahap dia, pada masa tersebut.

Setiap hari, saya beri Aqeel main ini.

kutip aphids

Alhamdulillah, hari ni, dia dah boleh pungut sendiri. 🙂 Sambil masukkan aphids, saya ajak dia kira bersama-sama saya, “1, 2, 3, 4, 5”. Selain daripada bantu tingkatkan skil fine-motor dia, in sha Allah dapat ajar dia mengira juga. 🙂

masuk aphids dalam container

happy

Happy sangat Aqeel dapat buat sendiri! 🙂 Dia ulang semula aktiviti ini beberapa kali. Nak bagi makan pada friendly ladybird katanya. 🙂

repeat

Yeaayyy, Alhamdulillah, itulah salah satu aktiviti fine-motor yang boleh kita buat dengan anak-anak toddler kita. Sebaiknya buat aktiviti berdasarkan apa yang dia suka. Baru dia teruja nak buat sendiri. Dan sekiranya ibu-ibu dapati anak-anak hadapi sedikit kesukaran, sebaiknya bantu ya. Perlahan-lahan, dia akan kuasai skil tersebut. Dan aktiviti ini bukan perlu dibuat sekali je. Sebaiknya di ulang beberapa kali. Saya perhatikan, toddler perlukan ‘repetition‘ aktiviti yang sama untuk dia kuasai skil tersebut. Biiznillah. 🙂

Selamat mencuba! 🙂

Sekian sahaja perkongsian saya kali ini. May Allah grant you happiness with your family and loved ones. 🙂 Jazakumullahukhairan..


Leave a comment

Sensory Activity: Snowman DIY Puffy Paint

Assalamualaikum Mothers!

Hari ni, Alhamdulillah, kami cuba cara lain untuk mewarna – guna puffy paint! Pada mulanya, fokus utama saya buat aktiviti sensory play ini ialah untuk Aqeel, tetapi rupanya, anak-anak saya yang ‘not-so-toddler‘ pun sangat suka! 🙂 Mengikut kajian, banyak faedah yang kanak-kanak perolehi melalui sensory play seperti ini. Ibu-ibu boleh lah dapat sedikit info tentang sensory play di sini ya:

Developing and Cultivating Skills Through Sensory Play

Bagaimana nak buat puffy paint? Senang je, cuma ada 2 bahan utama:

  1. Shaving cream.
  2. Gam cecair (liquid glue).

Puffy paint

Gaulkan sahaja kedua-dua bahan tersebut, maka jadilah puffy paint! Untuk lagi best, boleh je masukkan:

  • glitters atau
  • warna air (lebih baik guna warna yang gelap, kerana apabila bercampur dengan warna putih, paint tersebut akan jadi warna cerah).

Kami letak sedikit glitter. Saya tanya Aqeel, dia hendak buat apa.. Dan dia beritahu dia mahu buat snowman. Maka, saya tidak perlu tambah warna air. Saya cuma lukis 2 bulatan, satu awan dan ‘tanah’ sahaja di atas kad manila untuk dia ‘puffy paint’ snowman dia. 🙂

glitters puffy paint

Memang tujuan aktiviti ini ialah untuk sensory play, maka, warna pakai tangan saja! 🙂 Bila tengok adik dia buat, Aleeyah dan Azeem pun datang join. Nak buat jugak! Mereka lukis sendiri snowman masing-masing.

warna

Aqeel ‘hiaskan’ snowman dia dengan pom pom, bow dan button. 🙂 Tidak perlu letak gam dah, sebab campuran tadi memang dah ada gam.

hias snowman

Tadaaa!! Hasilnya!

snowman puffy paint

The 3D effect really made the kids excited! Lepas kering, Aqeel duk ‘cucuk-cucuk’ snowman dia ni dengan jari. 🙂

puffy paint

Dan sebenarnya, yang paling ‘semangat’ dan sangat teruja ialah anak-anak saya yang ‘not-so-toddler‘!

main puffy paint

Habis mereka ‘paint‘ satu kertas! 🙂 Tangan pun mereka paint! Jadi snowman katanya.

puffy paint

Aleeyah dan Azeem sangat ‘enjoy‘ aktiviti ini! Maka, sensory play bukan sahaja untuk toddler, sesuai dengan kanak-kanak yang dah masuk sekolah juga! 🙂

enjoy puffy paint

Yeaah, inilah snowman puffy paint Aleeyah dan Azeem. 🙂

snowman puffy paint

The kids had sooo much fun! Alhamdulillah!

Selamat mencuba ye kawan-kawan ibu yang saya hormati! In sha Allah boleh pelbagaikan idea – buat pokok, bunga, atau apa sahaja. Banyak lagi idea untuk puffy paint di sini:

Pinterest: Puffy Paint for Preschool

🙂 Jazakumullahukhairan..