A Mom's Journey

Enjoying life as a mom


4 Comments

Bagaimana hendak ‘set up’ ‘Writing Corner’ di Rumah?

Assalamualaikum Mothers,

Alhamdulillah, we are back in Dubai, after 3 weeks of Eid holiday in Malaysia! πŸ™‚ We enjoyed and loveΒ Malaysia sooo much (and now I am feelingΒ homesick), but life goes on and whatever Allah decreed for us is the best! πŸ™‚ Alhamdulillah.

Balik cuti raya di Malaysia hari tu, saya berkesempatan untuk beli sedikit barang-barang stationery. πŸ™‚ Stationery di sini agak mahal, maka saya ‘hangkut’ berplastik plastik dari Malaysia. Bila dah beli barang-barang, saya kena fikirkan pula cara untuk ‘uruskan’ barang-barang tersebut. Sayang pula kalau dah beli tapi tak guna. πŸ™‚

Saya lebih gemar kepada konsep ‘open access. Di mana, saya lebih suka untuk anak-anak berpeluang untuk urusΒ dan gunakanΒ bahan-bahan atau material yang kami ada di rumah secara ‘independent‘ atau dengan pemantauan yang minima daripada saya. Kenapa?

Berdikari

Β May Allah help me, to be able to teach them to be independent..

  1. Saya perhatikan dengan cara ini, anak-anak lebih cenderung untuk mulakan sesuatu dengan sendiri (self-driven learning).
  2. Saya lihat ia perlahan-lahan dapat ajar mereka berdikari. Tidak perlu asyik mengharap saya untuk bawa atau buatkan sesuatu benda untuk mereka.
  3. Mereka lebihenjoy proses pembelajaran tersebut. πŸ™‚ Mereka tidak sedar bahawa mereka sedang belajar (natural learning).
  4. Saya juga percaya ia membantu untuk mereka mengembangkan idea dan proses pembelajaran tanpa sekatan daripada pihak saya.
  5. Dan yang penting juga –> mereka boleh ‘cari’ dan pilih aktiviti yang mereka mahu buat di rumah, TANPA mengharapkan hiburan TV atau IPad. Hehehe. Sebenarnya saya tidak berapa gemar anak-anak untuk menonton TV atau main IPad dalam masa yang lama (saya cuba kawal tempoh masa dan jenis siaran. Tapi masih benarkan mereka tonton. Walaupun dikawal, saya lihat mereka boleh siap hafal dialog! Cepat sungguh budak2 ni tangkap ya?). Dan sebenarnya saya sendiri memang tak suka tengok TV (kalau suami outstation 4 hari, 4 hari lah saya tidak buka TV di rumah :P). Hihihi. Jadi, ini pilihan peribadi saya. Terpulang kepada pilihan masing-masing.. πŸ™‚
  6. Saya dapat buat kerja-kerja rumah dengan gembira πŸ™‚ kerana mereka ‘sibuk’ dengan aktiviti-aktiviti yang mereka pilih, maka saya tidak perlu kawal dan pantau anak-anak atau ajar anak-anak 24 jam. πŸ™‚ And yes, it allows me to rest too. Alhamdulillah! πŸ™‚

menulis

Kebolehan menulis bagi seseorang kanak-kanak berkembang perlahan-lahan, berperingkat-peringkat. Ia melibatkan kebolehan minda dan fizikal, maka tidak sesuai untuk dipaksa dalam masa yang singkat. Lebih molek sekiranya dibantu perlahan-lahan seawal usia ‘toddler’.

Maka,

Saya ‘set up‘ satuWriting Corner untuk menggalakkan minat mereka untuk menulis. Kadang-kadang saya lihat, belajar untuk menulis boleh buatkan kanak-kanak bosan atau benci untuk menulis (sekiranya kita push ikut cara orang dewasa, tanpa mengambil kira perkembangan minda dan fizikal mereka). Jadi, saya harap bila saya buat ruang sebegini, dan sediakan peralatan yang pelbagai (tidak terhad kepada pensil dan kertas) mereka dapat lihat menulis adalah sesuatu aktiviti yang menyeronokkan. Bukan sebaliknya. Biiznillah..

Di samping itu, anak-anak saya mempunyai kebolehan menulis pada tahap yang berbeza (Aqeel pada tahap menguatkan jari dan menulis bentuk-bentuk ringkas, Azeem baru mula nak menulis idea menggunakan perkataan-perkataan ringkas, manakala Aleeyah untuk praktis menulis idea dan karangan ringkas), maka, saya cuba untuk buat satu ruang yang sesuai untuk semua.

Writing Corner

Dapat idea daripada blog ini (dan beberapa blog oleh ibu/guru pendidikan awal kanak-kanak). TabarakAllah! πŸ™‚

Teaching 2 and 3 Year Olds

Ruang di rumah kami terhad, maka ruang menulis kami (‘writing corner‘) juga agak comel sahaja. Hihi. Walaubagaimanapun, Alhamdulillah dengan apa yang ada. Saya gunakan apa sahaja yang ada di rumah dan cuma ‘re-arrange‘ sahaja. Dan dinding kami itu agak ‘cantik’ dengan beberapa lukisan Aqeel, maka saya tampalkan kad manila untuk ‘cover‘. Hihi, dan Alhamdulillah secara automatik, jadi ‘display board‘ untuk ruang menulis kami. πŸ™‚

Apa yang Diletakkan di ‘Writing Corner‘?

Okes, meh in sha Allah saya kongsikan apa yang saya letak di ruang tersebut ya. Ibu-ibu boleh ubahsuai mengikut pemerhatian ke atas minat anak-anak. Saya pun masih perhatikan apa yang mereka suka guna, dan in sha Allah akan tokok tambah kemudian berdasarkan keperluan. πŸ™‚

Semestinya, mesti ada kertas! Hihi. Saya sediakan kertas putih dan berwarna, pelbagai saiz dan jenis:

kertas kecil

Kertas bersaiz kecil dan stick-it-notes. Bentuk T-shirt pun ada. πŸ™‚

kertas besar

Kertas yang ‘besar’ ada di ‘seberang’. Tak dapat nak letakkan semua di ruang tersebut kerana ruang yang kecil. πŸ™‚

Buku Menulis

Saya juga letakkan buku untuk menulis dan jurnal berdekatan dengan ruang tersebut, supaya mudah mereka capai.

Selain daripada kertas, saya juga letakkan white board kecil untuk mereka menulis, dan magnetic writing padΒ yang mereka dapat percuma dalam kapal terbang. πŸ™‚

white board

magnetic writing pad

Tidak dilupakan, marker untuk menulis. Saya pilih untuk letak marker Aqeel di rumah tersebut, supaya mudah untuk dia belajar menulis. Pensil dan marker abang dan kakak, saya letakkan di ‘seberang’ (seperti di dalam gambar sebelum ini), iaitu dalam 2 set ‘drawer‘ kecil yang dapat dilihat di dalam gambar. Begitu juga dengan kesemua peralatan menulis dan stationery yang lain –> pensil warna, pemadam, sharperner dan sebagainya, kesemuanya di dalam drawer tersebut (saya label setiap drawer supaya tidak bercampur aduk).

marker

Β Bekas ni dibuat daripada ‘roll’ sellotape. Tak jumpa bekas lain, maka saya ambil je roll tersebut, balut dengan felt dan hias sket. Tadaaa! Boleh guna! Hihihi.

Dan untukΒ aktiviti menulis lebih menarik, saya tambah beberapa bahan seperti do-a-dot paint (easy painters),Β stamps (alphabet and others), stamp pad, stickers, labels, tapes, stencil untuk menulis, dan gam, supaya mereka dapat menulis secara kreatif. Gunting saya letakkan di ruang ‘art and craft‘ kerana saya tidak mahu mereka menggunting di ruang ini. Hehe.

stamps

stamps

kelengkapan

Bahan-bahan ini saya simpan dan susun di dalam rak comel dan letakkan di atas meja. πŸ™‚ Seperti biasa, saya labelkan. Ya, setelah buat sistem sebegini, saya lihat label sangat penting. A written reminder always works better than a constant verbal reminder untuk bantu anak-anak ikut sistem di rumah. Hihihi. Itu di atas pemerhatian saya lah. πŸ™‚

rak comel

Alhamdulillah, nampaknya anak-anak suka nak ‘spend‘ masa di ruang ini. Aqeel ialah orang pertama yang merasmikannya! πŸ™‚

menulis

‘Ninja’ pun suka menulis! πŸ™‚

TabarakAllah, kanak-kanak memang boleh ‘come up‘ dengan idea mereka sendiri, tanpa perlu ‘input’ daripada kita (orang dewasa), atau mungkin ‘input‘ yang minima. Maka, Alhamdulillah, saya lihat, ruang ini sesuai untuk 2 fungsi:

1. Sesi belajar menulis (berdasarkan tahap masing-masing), yang perlukan bimbingan dan bantuan saya.

2. Sesi menulis bebas, yang tidak langsung memerlukan input saya atau mungkin minima (seperti bantuan untuk mengeja dan sebagainya). Dan saya lihat sesi bebas ini yang banyak menarik minat mereka dan in sha Allah beri lebih banyak faedah daripada segi perkembangan minda dan kreativiti berbanding sesi yang dibimbing oleh saya.

jurnal Aqeel

Aqeel tulis jurnal. πŸ™‚

movie

Aleeyah siap tampal dan tulis ni. Saya tak tahu daripada cerita apa sebab saya tak suka tengok movie.. Hehe

shopping list

Siap main jual-beli. Azeem dari England. Hihi. πŸ™‚

jack frost

Semangat Azeem nak mengeja ‘Jack Frost‘! πŸ™‚

Yeaahh.. Itu lah beberapa aktiviti yang anak-anak buat sendiri di ruang menulis baru kami. Alhamdulillah nampak mereka suka dan nak gunakan secara aktif. Apabila letak semua (hampir semua, belum lengkap) keperluan di satu tempat, mudah untuk anak-anak capai dan ‘zahir’kan idea mereka. In sha Allah. Saya perlu terus perhatikan bagaimana ruang ini dapat bantu mereka untuk minat menulis. May Allah help me.

menulis

Fokus! Masing-masing pilih apa nak buat. Dan ya, saya juga letakkan beberapa hasil kreatif mereka di ‘display board’ ruang tersebut. Penting sebenarnya untuk pamerkan hasil kerja anak-anak, kerana mengikut kajian, ia dapat membantu membina keyakinan diri kanak-kanak. Biiznillah.

Oh ya, satu perkara yang agak penting juga. Untuk pastikan ruang ini terus berfungsi, saya lihat amat penting untuk latih anak ‘housekeeping’, iaitu, ambil dan letak semula barang-barang di tempat asal, mengikut label. Dan perlu tahu untuk buang segala sampah yang di’hasil’kan. Hihi. Saya letakkan satu bekas sampah berhampiran ruang ini (tiada dalam gambar). Kalau tidak, ibu akan jadi sangat penat. πŸ™‚ Walaubagaimanapun, tidak boleh mengharapkan kesempurnaan. πŸ™‚ Mana-mana yang mereka dapat buat, Alhamdulillah. Perlahan-lahan in sha Allah mereka dapat ‘maintain’ self-housekeeping di rumah. Saya pun masih dalam proses belajar dan mengajar anak-anak. May Allah help us! πŸ™‚

Sekian sahaja perkongsian saya kali ini. Semoga dapat memberi idea kepada ibu2 yang memerlukan. Dan seperti biasa,Β saya sangat menggalakkan perkongsian daripada ibu2 juga, supaya kita dapat belajar sama-sama. πŸ™‚ May Allah help us to enjoy raising our children, for His sake. πŸ™‚ Jazakumullahukhairan.

anna frozen

Anna (Frozen) pun suka ruang ni juga! Hihi. πŸ™‚


Leave a comment

Pengurusan ‘Library’ di Rumah

Assalamualaikum Mothers πŸ™‚

Alhamdulillah, kami (saya dan anak-anak) baru je ‘update‘ sistem perpustakaan buku anak-anak di rumah. Ambil masa 2 minggu juga nak siapkan. Buat sikit-sikit, Alhamdulillah siap jugak! πŸ™‚ Moh saya kongsikan dengan ibu-ibu yang dihormati sekalian ya..

Pengurusan Library di Rumah

Kenapa kami perlu ada sistem library di rumah?

Buku

Sebab buku anak-anak semakin membiak! Hihihi. Bila buku dah banyak, kalau takde sistem, memang penat jugak nak mengemas setiap hari. Sebelum ni, saya buat sistem macam ni:

Sistem perpustakaan lama

Saya cuma bahagikan buku-buku mengikut kategori dan buat pembahagi mengggunakan kad manila (sebab ruang yang terhad). Tapi, anakanda saya yang bongsu, Aqeel suka la duk cabut-cabut label pembahagi ini. Dan, anak-anak selalu keliru kat mana nak letak semula buku selepas mereka baca, sebab tak ingat kategori mana. Aleeyah je la yang hafal. Saya pun kadang-kadang lupa! Hihi. Maka, bercampur aduk kembalilah buku-buku tersebut!

Disebabkan itu, saya ubah sistem yang baru untuk buku anak-anak. Buku-buku saya, maintain sistem yang sama. Sebab cuma saya yang baca buku-buku tu, maka tak sepah. πŸ™‚ In sha Allah.

Kategori

Kami mulakan ‘system upgrade‘ dengan keluarkan semua buku anak-anak. Ya! Semuanya! Macam lautan buku di rumah kami! πŸ™‚ Kemudian, saya bahagikan mengikut kategori. Ada 10 kategori utama saya bahagikan pada masa itu. Dari lautan, dah jadi gunung. πŸ™‚ Selesa sedikit di mata.. πŸ™‚

Kategori

Daripada 10 kategori utama ini, saya bahagikan pula kepada kategori-kategori kecil yang berkaitan, supaya mudah untuk dicari. Kami selalu gunakan buku-buku sebagai rujukan semasa anak-anak belajar atau sedang berbincang tentang sesuatu perkara. Contohnya, bila anak-anak tanya tentang cuaca sejuk, kami cari dan baca buku tentang ‘Antartica’. Jadi mereka dapat gambaran yang lebih jelas. Dan selalunya, ini menarik minat mereka untuk tahu tentang beberapa perkara berkaitan, seperti penguin (yang tinggal di Antartica), dan polar bear (yang tidak tinggal di Antartica, tetapi di Artic).

Maka, sangat ‘handy‘ apabila kami tahu di mana lokasi buku-buku tertentu, supaya tidak buang masa untuk mencari buku. Selain daripada itu, anak-anak suka pilih buku masing-masing untuk bedtime story. Senang nak cari bila ada sistem. Mereka tahu nak cari di mana, dan senang nak letak semula.

Numbering and Colour Code

Kategori

Untuk setiap kategori kecil, saya berikan satu ‘colour code‘. Dan kali ini, saya decide untuk tampal pada setiap buku – colour code dan nombor. Memang agak ‘renyeh’ sedikit, kerana perlu buat satu-satu, tapi setakat ini, Alhamdulillah, mudah nak diuruskan. Senang untuk dicari dan diletak semula. Bak kata orang tua-tua, bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian. Hihihi. πŸ™‚

Label

Alhamdulillah, saya ada seorang pembantu – Aleeyah. Aleeyah tolong gunting label dan tandakan posisi label (4 cm daripada bawah buku). Bagus juga untuk dia praktis skil ‘measuring‘. πŸ™‚ KemudianΒ label ditampalkan pada setiap buku dengan guna salotape je.

Data Management

Seterusnya, kami ‘key in‘ setiap buku tersebut – tajuk buku, nama penulis dan penerbit. Hihihi, macam perpustakaan di sekolah pula.. πŸ™‚ Alang-alang kami rombak buku-buku tersebut, bagus juga ambil peluang untuk cek dan senaraikan buku apa yang kami ada.

key in

Aleeyah pun semangat nak ‘key in‘ juga. Alhamdulillah, dia ada tolong saya ‘key in‘ sedikit. Nampaknya, dah boleh mula ajar dia taip di komputer. Selama ni saya tak pernah beri dia ‘assignment‘ sebegitu. Boleh dah kot nak mula perlahan-lahan.

Our Little Library at Home

Dan tadaaaa!! Alhamdulillah, lega rasanya mata saya lepas update sistem kami ini. πŸ™‚ Senang nak cari. Cuma ‘refer‘ kepada warna. Dan nampak kemas sedikit berbanding sistem lama kerana tiada pembahagi yang suka diselerakkan oleh Mr Aqeel. πŸ™‚

Library System at Home

Saya juga sangat suka kerana dahΒ ada list sebegini. Senang nak cari buku, dan ‘audit‘ kemudian! Alhamdulillah!

Book List

Selesai satu perkara di musim cuti sekolah ini. TabarakAllah! Satu bahagian belum update sistem lagi –> Buku Membaca Anak-Anak (Reading Books). In sha Allah kemudian akan dibuat. Balik Malaysia dulu! Cuti Raya! In sha Allah. πŸ™‚

balik kampung

Sekian sahaja perkongsian saya kali ini. Jazakumullahukhairan. πŸ™‚


Leave a comment

Homework Box

Bermula September 2013, Alhamdulillah, dua anak telah mula pergi sekolah. Aleeyah di Tahun 1 (Year 1) dan Azeem di FS2 (Foundation Stage 2).

Homework Box

Hari pertama Azeem di sekolah. Alhamdulillah berjalan lancar!

Apabila anak-anak mula bersekolah, maka saya juga kena belajar menyesuaikan diri dengan jadual yang baru. Dan saya juga perlu belajar untuk menguruskan urusan persekolahan anak-anak. Termasuk homework!

Alhamdulillah, sekolah di sini tak banyak homework! Hihihi! Tapi mungkin kerana mereka masih kecil. Saya tidak pasti untuk kanak-kanak yang lebih besar, mereka mempunyai banyak homework atau tidak..

  • Untuk Azeem tiada homework. Cuma satu ‘Buku Cerita’ dan satu ‘Buku Membaca’ setiap minggu.
  • Untuk Aleeyah ada satu homework, satu ‘Buku Cerita’ dan satu ‘Buku Membaca’ setiap minggu.

20131004_214921

Buku Membaca Aleeyah

Walaupun kebiasaannya tempoh waktu untuk homework adalah konsisten, contohnya Azeem bawa pulang buku pada hari Ahad, dan akan pulangkan semula pada hari Ahad berikutnya, tetapi kadang kala saya lupa! Kadang-kadang tertukar hari (Tak ingat due date antara Aleeyah dan Azeem) Hahaha!

Di sini, Alhamdulillah, Allah beri peluang saya belajar. Jadi, kadang-kadang dalam kesibukan pergi belajar (dan ada homework juga, walaupun tiada siapa cek. Hihihi) dan mengurus rumah, saya lupa! πŸ˜›

16

Dan SubhanAllah, sebelum ini, oleh kerana tiada ‘sistem’ untuk saya kawal buku-buku mereka, Buku Cerita Aleeyah hilang 😦 Not good, because we have to pay for replacement 😦

Maka saya kena buat sesuatu! Alhamdulillah, tercetusnya idea untuk HOMEWORK BOX!

Homework Box

Untuk memudahkan ‘pengurusan’ dan anak-anak mudah uruskan sendiri, saya:

  • Labelkan kotak. Penting rupanya label ini, kerana anak tahu – ‘This is only for homework. No toys. No other books!’ πŸ™‚ It is like unspoken instruction but clear and loud! πŸ™‚
  • Letak di tempat yang boleh di’access oleh anak-anak, pada ketinggian kanak-kanak :). Maka tempat terbaik ialah —> Mini school mereka!
  • Saya tampalkan list (ini untuk saya!!). Untuk peringatan bila perlu dihantar kembali.

Homework Box_List

Untuk anak-anak pula, peraturannya mudah (setakat ini perlaksanaan boleh dikatakan baru 70% kerana mereka masih perlu diingatkan, belum lagi berdikari sepenuhnya. May Allah make me steadfast to train them!)

  • Pulang dari sekolah, sekiranya ada buku atau homework —> Masukkan dalam homework box.
  • Saya update list. Bercita-cita nak ajar Aleeyah tulis sendiri supaya mudah. Hihihi. Sabar. Perlahan-lahan. Satu demi satu.
  • Buat tindakan yang seterusnya – siapkan homework dengan segera, atau baca buku bersama-sama mereka.
  • Sekiranya tidak habis, masukkan kembali dalam box, untuk disambung hari berikutnya. Kadang-kadang kami buat aktiviti tambahan, seperti aktiviti ‘Spelling‘ dari buku bacaan Aleeyah.
  • Sehari sebelum ‘due date‘ ambil homework/buku dari Homework Box dan masukkan dalam beg.

Homework Box_Label

Alhamdulillah, setakat ini, it works well! May Allah make it easy for us! πŸ™‚

Jazakumullahukhairan. Semoga bermanfaat!

17