A Mom's Journey

Enjoying life as a mom


Leave a comment

‘Karya’ Seni Menggunakan Pipet

Assalamualaikum Mothers,

Dahulu, semasa saya di bangku sekolah, saya cuma gunakan pipet dalamย eksperimen sains.

Rupanya banyak lagi yang boleh kita buat dengan menggunakan pipetย bersama anak-anak kecil kita! ๐Ÿ™‚

Salah satunya, kita boleh…

Mewarna menggunakan Pipet! ๐Ÿ™‚

Aktiviti ini bagus, in sha Allah untuk bantu menguatkan jari-jari kecil anak, di samping ‘membuka’ minda anak-anak (dan buka minda saya juga sebenarnya!) bahawa karya seni boleh dihasilkan dengan menggunakan pelbagai peralatan (tools). Tidak terhad kepada warna pensil, krayon dan berus lukisan sahaja. Dan yang penting, mereka gembira nak buat aktiviti tu. ๐Ÿ™‚ Alhamdulillah Aqeel enjoyed his pipette painting session. TabarakAllah!

Senang je bahan-bahannya:

  1. Kertas tisu (lagi tebal lagi bagus).
  2. Warna air.
  3. Air.
  4. Pipet (kalau ada banyak lagi bagus, untuk elak warna bercampur dalam bekas warna).
  5. Bekas untuk isi pelbagai warna.
  6. Dulang (ini pilihan). Saya suka guna dulang supaya kurang berselerak. ๐Ÿ™‚

This is how we did it..

Mula-mula saya beri Aqeel potong sendiri tisu. Saya guna tisu dapur. Biasanya memang dah siap ‘pre-cut’ kan? Tapi yang ni murah punya, jadi kena gunting sendiri. ๐Ÿ™‚ Dan tisu ini nipis, maka saya letak beberapa lapis di dalam dulang.

Gunting tisu

Saya cuba perlahan-lahan beri dia ‘manage‘ projek dia sendiri. Maknanya, biar dia sendiri potong, sendiri kacau, sendiri tuang, sendiri pergi basuh tangan, dan sebagainya. May Allah help me to help him..

Kemudian, di dalam bekas warna, saya letakkan warna-warna pilihan Aqeel. Untuk warna air, saya perlu tambahkan sedikit air supaya ia tidak terlalu pekatย dan mudah untuk di’pipet’. Selain daripada warna air, saya guna pewarna dan perisa makanan juga. Pewarna makanan agak cair, maka tidak perlu dicampur dengan air. Perisa makanan mempunyai bau (saya gunakan strawberi dan pandan), maka ia dapat beri sedikit bau semasa aktiviti tersebut. Aqeel sedang belajar tentang 5 deria, maka saya cuba hendak masukkan komponen-komponen yang berkait dengan 5 deria manusia – rasa, hidu, lihat, sentuh dan dengar dalam aktiviti-aktiviti harian dia. And we talked about it –> apa yang dia bau dan dia lihat, semasa saya letakkan warna-warna tersebut.

Pipette Paints

ย Ada 2 pipet je, maka warna bercampur2 bila dia mulakan projek. ๐Ÿ™‚ From a positive side, he could learn about colour mixing! In sha Allah. ๐Ÿ™‚

Dan yeeahhh meh mula ber’pipet’

Pipette Painting

Pada awalnya, saya perlu ajar dia bagaimana hendak menggunakan pipet. ‘Struggle‘ juga dia awal-awal. ๐Ÿ™‚ Alhamdulillah lepas tu OK. Aktiviti ini dapat bantu, in sha Allah anak-anak kecil untuk kuatkan jari kerana pipetย perlu dipicit menggunakan jari-jari comel mereka. ๐Ÿ™‚ Ini adalah persediaan untuk mereka menulis kelak.ย In sha Allah…

Inilah hasilnya! Alhamdulillah! ๐Ÿ™‚

The Result

Saya rasa, lebih molek lagi kalau guna kertas tisu yang tebal sikit. Dan juga saya lihat lebih cantik sekiranya menggunakan warna air berbanding pewarna makanan. Warna air tu pulakย sebaiknyaย tak terlalu pekat, dan tak terlalu cair. Hehehe.. Tapi takpe, jangan risau. Asalkan anak-anak bahagia dan suka buat, Alhamdulillah! Untuk kanak-kanak awal usia, yang penting ialah proses, bukan hasilnya! ๐Ÿ™‚

Lepas tu, Aqeel cop tangan dia dalam dulang tersebut dan nak Hi-5 dengan saya! Hehehe. Saya pun bagi dia 3 keping kertas untuk dia Hi-5!! Hihi.

Hi 5

Haa!! Ini juga salah satu sebab warna air lebih sesuai berbanding pewarna makanan –> warna air tidak ‘melekat’ di tangan seperti pewarna makanan. ๐Ÿ™‚

Opps bukan setakat itu!

Lepas kering sikit, saya gunting sikit kertas tisu ni dan buat huruf ‘i’. Aqeel pun tiru apa yang saya buat. Maka saya tampalkan kedua-dua ‘i’ dalam buku Letter Sound dia. ๐Ÿ™‚

Learn i

Kanan yang saya potong, kiri Aqeel potong sendiri. TabarakAllah! Semangat dia nak potong!

My Sounds Craft Book

Buku ‘Letter Sound’ Aqeel ๐Ÿ™‚ Tinggal huruf ‘n’, sebelum sambung ke tahap seterusnya. Biiznillah…

Aqeel bila dah menggunting, memang susah nak berhenti. Dia suka sangat menggunting sekarang ni. Dengan semangat, Aqeel gunting lagi satu ‘i’, maka saya jadikan ia satu lagi hasil ‘seni’ dan pamerkan di ‘papan’ art and craft kami di rumah. ๐Ÿ™‚

Display

Ini kertas yang Aqeel dan saya tekap di atas hasil ‘pipette painting‘ tadi, sebelum dipotong-potong. ๐Ÿ™‚ Dapat corak abstrak!

Alhamdulillah! So much fun and so many things our little children can produceย in one simple activity! In sha Allah. Plan awal saya, cuma hendak buat aktiviti pipet tu je. Tetapi, Alhamdulillah, semasa buat aktiviti, Aqeel ‘come up‘ dengan aktiviti-aktiviti tambahan yang dia rasa nak buat. Jadi saya ikut je idea dan minat diaย andย I always try not to stopย himย (unless the activity makes the house ssooo messy. Hihi).ย Saya harap dengan cara ini, dapat bantu dia tingkatkan skil berfikir dan rasa ‘bebas’ untuk mengeluarkan idea. Biiznillah… Allah knows the best.

Itu sahaja perkongsian kali ini. Ibu-ibu bolehlah ‘ikut’ kreativiti anak-anak masing-masing. Let them be the ‘project manager’. ๐Ÿ™‚ Selamat mencuba kepada yang berminat! May Allah grant you happiness with your loved ones. ๐Ÿ™‚