A Mom's Journey

Enjoying life as a mom


Leave a comment

Exploring the Senses with Spice Playdough

Assalamualaikum Mothers,

Anak-anak kecil sangat suka main playdough. Termasuklah anak-anak saya. Selain bagus untuk latih kekuatan jari dan tangan anak-anak kecil, playdough bagus juga untuk meransang daya fikir, imaginasi, perkembangan bahasa dan juga skil bersosial (belajar berkongsi).

spice playdough

Jadi saya memang galakkan mereka main playdough. Kali ini, saja nak tambah lagi satu komponen –> untuk mereka ‘explore‘ deria mereka menggunakan playdough. Macam mana tu? Moh in sha Allah saya kongsikan.. 🙂

Let’s Explore!

Saya gunakan resipi yang telah saya kongsikan di dalam post sebelum ini (resipi ini tidak perlu dimasak):

Aktiviti Musim Panas – Jom Buat Playdough!

spices

Dan kali ini, saya tambahkan beberapa ‘spice‘ (rempah) untuk beri bau yang berlainan. 🙂 Saya buat 3 jenis rempah playdough (guna serbuk kari, oregano dan kayu manis) dan 1 strawberi playdough. Dan letakkan pewarna supaya ia nampak menarik di mata anak-anak. 🙂

Mix It! (Sense –> Touch & Sight)

Untuk buat playdough, saya cuma letakkan kesemua bahan (seperti yang saya kongsikan di dalam link di atas) ke dalam 4 mangkuk berlainan, dan minta mereka yang gaulkan sendiri. Bagus untuk rangsang deria sentuh mereka. 🙂 Oh ya, saya gunakan kuantiti yang sikit (tidak seperti resipi di dalam link di atas), kerana bahan yang terhad. Walaubagaimanapun, saya kekalkan ‘ratio’ yang sama. Tapi main agak-agak je, saya tak letak ‘accurate‘ sangat.

gaul playdough

Gaul ye anak-anak! 🙂

mixing playdough

Masing-masing gaul sendiri. Dan mereka pun duk bercerita pasal bau yang mereka dapat bau. 🙂

Tadaaa! Dah siap gaul!

spice playdough 4

Selain daripada dapat beri bau yang berlainan, bila saya campur dengan rempah seperti oregano, ia juga dapat hasilkan playdough yang berlainan tekstur. Bagus untuk anak-anak explore! 🙂 Warna-warna yang berlainan ini bagus untuk deria ‘lihat’ (sight) mereka, in sha Allah. 🙂

Smell It! (Sense –> Smell)

Lepas siap gaul, saya saja buat satu aktiviti. Tutup mata setiap anak dengan shawl, dan minta mereka teka bau setiap ‘bola playdough‘ yang saya letakkan di hidung mereka. Hihihi. Sangat kelakar bila Aqeel dan Azeem cuba teka. Mungkin masih susah untuk mereka bezakan bau-bau tersebut. Walaubagaimanapun, sungguh seronok bila mereka masih juga teka bau mana untuk rempah yang mana. 🙂

Tetapi untuk bau strawberi, semua dapat teka dengan tepat! 🙂

bola rempah

Saya beri 4 bola rempah untuk setiap anak.

explore the smell

Aqeel teruja nak main dan bau. Siap buat satu bola jadi sosej. 🙂

Nampaknya untuk aktiviti teka bau ini, sesuai dengan Aleeyah. Dia sangat suka, dan bagus untuk latih dia berfikir sebenarnya. In sha Allah.

smell the spice

guess which smell

Suka dan teruja nak cuba!

spice playdough

Fokus! 🙂

Dia agak keliru sedikit untuk bezakan bau-bau tu. Walaubagaimanapun, Alhamdulillah! Well done, Aleeyah! 🙂 Boleh cuba lagi di masa hadapan, in sha Allah! 🙂 Dan lepas ni boleh la tolong mama masak sebab dah kenal bau rempah! 🙂

Let’s Play with Spice Playdough!

Yeaaahh! Masa yang di tunggu-tunggu! Main dengan spice playdough. It was a great smell at home when the kids played with their spice playdough! 🙂

playtime

Agaknya sebab ada bau rempah dan strawberi, mereka ‘memasak’ dengan playdough ni. Buat roti canai, kek, aiskrim bagai! Dan saya juga beri je mereka untuk tambah serbuk rempah dalam playdough mereka. Dan ‘explore‘ apa jadi kalau rempah-rempah tu dicampurkan. 🙂

The kids had so much fun exploring their ‘smell’, ‘sight’ and ‘touch’ senses with the spice playdough! Alhamdulillah! One activity stimulates 3 senses! In sha Allah. 🙂

3 senses

Selamat mencuba kepada yang berminat!

Sekian sahaja perkongsian kali ini.. Jazakumullahukhairan. 🙂

Advertisements


Leave a comment

Sensory Activity: Snowman DIY Puffy Paint

Assalamualaikum Mothers!

Hari ni, Alhamdulillah, kami cuba cara lain untuk mewarna – guna puffy paint! Pada mulanya, fokus utama saya buat aktiviti sensory play ini ialah untuk Aqeel, tetapi rupanya, anak-anak saya yang ‘not-so-toddler‘ pun sangat suka! 🙂 Mengikut kajian, banyak faedah yang kanak-kanak perolehi melalui sensory play seperti ini. Ibu-ibu boleh lah dapat sedikit info tentang sensory play di sini ya:

Developing and Cultivating Skills Through Sensory Play

Bagaimana nak buat puffy paint? Senang je, cuma ada 2 bahan utama:

  1. Shaving cream.
  2. Gam cecair (liquid glue).

Puffy paint

Gaulkan sahaja kedua-dua bahan tersebut, maka jadilah puffy paint! Untuk lagi best, boleh je masukkan:

  • glitters atau
  • warna air (lebih baik guna warna yang gelap, kerana apabila bercampur dengan warna putih, paint tersebut akan jadi warna cerah).

Kami letak sedikit glitter. Saya tanya Aqeel, dia hendak buat apa.. Dan dia beritahu dia mahu buat snowman. Maka, saya tidak perlu tambah warna air. Saya cuma lukis 2 bulatan, satu awan dan ‘tanah’ sahaja di atas kad manila untuk dia ‘puffy paint’ snowman dia. 🙂

glitters puffy paint

Memang tujuan aktiviti ini ialah untuk sensory play, maka, warna pakai tangan saja! 🙂 Bila tengok adik dia buat, Aleeyah dan Azeem pun datang join. Nak buat jugak! Mereka lukis sendiri snowman masing-masing.

warna

Aqeel ‘hiaskan’ snowman dia dengan pom pom, bow dan button. 🙂 Tidak perlu letak gam dah, sebab campuran tadi memang dah ada gam.

hias snowman

Tadaaa!! Hasilnya!

snowman puffy paint

The 3D effect really made the kids excited! Lepas kering, Aqeel duk ‘cucuk-cucuk’ snowman dia ni dengan jari. 🙂

puffy paint

Dan sebenarnya, yang paling ‘semangat’ dan sangat teruja ialah anak-anak saya yang ‘not-so-toddler‘!

main puffy paint

Habis mereka ‘paint‘ satu kertas! 🙂 Tangan pun mereka paint! Jadi snowman katanya.

puffy paint

Aleeyah dan Azeem sangat ‘enjoy‘ aktiviti ini! Maka, sensory play bukan sahaja untuk toddler, sesuai dengan kanak-kanak yang dah masuk sekolah juga! 🙂

enjoy puffy paint

Yeaah, inilah snowman puffy paint Aleeyah dan Azeem. 🙂

snowman puffy paint

The kids had sooo much fun! Alhamdulillah!

Selamat mencuba ye kawan-kawan ibu yang saya hormati! In sha Allah boleh pelbagaikan idea – buat pokok, bunga, atau apa sahaja. Banyak lagi idea untuk puffy paint di sini:

Pinterest: Puffy Paint for Preschool

🙂 Jazakumullahukhairan..