A Mom's Journey

Enjoying life as a mom

I am 4 today! Let’s ‘Build’ a Bear!

Leave a comment

Alhamdulillah, pada 6 hb September 2013 yang lalu, Azeem genap 4 tahun. πŸ™‚ Beberapa hari sebelum hari lahir Azeem, saya terlihat sebuah rancangan tv yang memaparkan cerita tentang –> Build a Bear Workshop.

Location BuildabearΒ Kedai ‘Build-A-Bear Workshop‘ ada di negara Kuwait, Bahrain, United Arab Emirates dan Oman.

Ia adalah sebuah kedai, di mana kanak-kanak boleh buat sendiri ‘soft toy‘ pilihan mereka. Menarik! So I thought, “What if I give him this chance on his birthday?” πŸ™‚ Maka, pada hari lahir Azeem, kami sekeluarga ke TheΒ Dubai MallΒ (salah satu daripada 3 outlet Build-A-Bear yang ada di UAE).

The shopKedai ini terletak di tingkat 2, The Dubai Mall.

Ready for Fun!

Yeaayy, get ready for fun, son! Saya tertarik dengan konsep kedai ini. Pada asasnya, ia adalah sama seperti kedai menjual soft toys yang lain, tetapi mereka gunakan strategi yang lebih unik iaitu – custom made bears by kids. Satu strategi yang mampu buat kanak-kanak tertarik, kerana salah satu perkara yang kanak-kanak sangat ‘dambakan’ ialah ‘I want to do things myself!’ Giving kids the opportunity to ‘do things themselves’ boosts their self-esteem – they believe they are capable, not weak and too dependent.Β Maka sudah pastinya anak-anak akan tersenyum lebar bila mereka keluar dari kedai. πŸ™‚ *Oppss.. Don’t get me wrong. Bukan bermakna saya syorkan pergi kedai ni untuk ‘buat sendiri’. Selalunya, aktiviti yang ‘free‘ adalah jauh lebih bagus. Ini saja je nak bawa anak seronok-seronok. Hihihi.*

happy

Masuk je kedai, Azeem pun semangat! Sebab dia tengok juga rancangan tu bersama saya. Tetapi saya blur sebab tak tahu nak mula dari mana! Hehehe. Dan Alhamdulillah, ada seorang pekerja yang terangkan kepada saya ‘apa yang perlu kami buat’. Rupanya kedai memang disusun mengikut langkah demi langkah. Dan setiap langkah adalah mudah untuk dilakukan oleh kanak-kanak sendiri. Di samping itu, ada seorang pekerja yang membantu setiap pelanggan daripada awal ke akhir untuk memudahkan proses.Β Indeed, a well planned shop! Thumbs up for the good service! πŸ™‚

Moh tengok macam mana Azeem buat bear dia.

STEP 1: CHOOSE ME

choose me

Langkah pertama – Pilih ‘kulit’ bear. Atau mungkin lagi sesuai kalau saya kata ‘pilih bulu’ bear. Hihihi. Mereka ada banyak jenis bear yang boleh dipilih. Dan sebenarnya bukan bear sahaja, ada monyet, rabbit, smurf, dan banyak lagi. Ponies daripada cerita My Little Pony pon ada – Twilight Sparkle and Rainbow Dash! πŸ™‚

Pilih bulu

Aleeyah cadangkan Azeem ambil rabbit. But Azeem said ‘NO’. Hihihi. Dia pilih smurf!

STEP 2: HEAR ME

Mereka juga beri pilihan untuk kita masukkan lagu, atau rekod sendiri suara. Maka, saya beri peluang kepada Azeem untuk rekod suara dia, untuk masukkan dalam smurf. πŸ™‚ MasyaAllah, sangat malu anak bujang ni. Bila mama nak rekod, dia tak nak bersuara. Last-last mintak tolong abah, Alhamdulillah dapat jugak rekod dia menyanyi ‘la, la, la’ (lagu smurf versi Azeem).

hear me

record

La, la, lalala, lalala

STEP 3: STUFF ME

Next is of course to ‘stuff’ the smurf! Mereka ada satu machine yang penuh the ‘stuff material. Kanak-kanak perlu pijak satu ‘pedal‘ supaya mesin mula berfungsi. Azeem sedikit malu hari tu. Maka ‘abang’ kedai tolong Azeem. πŸ™‚

stuff meThe machine

stuffingStuffing the smurf!

Sebelum mereka masukkan stuff material, mereka masukkan ‘suara’ yang telah direkod tadi dan letakkan di bahagian tangan. Senang untuk kanak-kanak picit kot. πŸ™‚ And hey! The smurf needs a heart too! Azeem masukkan ‘seketul’ heart dalam smurf dia.

heart

Dan seperti biasa, Aqeel nak jugak ambil bahagian. Dia ambil lagi 2 hearts! Maka smurf ada 3 hearts! πŸ™‚

hearts

STEP 4: BATH ME*

*Saya lupa the exact word. Tempat ini adalah untuk kanak-kanak bersihkan soft toy selepas di’stuff‘.

Time for a bath! Azeem bersihkan smurf dia. Saluran di bahagian atas tu adalah ‘angin’ untuk bersihkan bulu soft toys. Masa Azeem buat, ‘angin’ rosak. πŸ™‚ Jadi, berus je lah!

20130906_173702

STEP 5: DRESS ME!

Ni step yang Azeem paling suka! Rambang mata la dia nak pilih baju yang mana. Pastu pandai pulak kedai ni main ’emosi’ kanak-kanak lelaki, dengan pamerkan segala ‘superhero‘ dalam kedai!

superhero

Ada banyak jenis baju kat kedai ni. Daripada baju yang simple kepada yang glamer. Dan ada juga baju untuk watak-watak filem kanak-kanak. Dan pastinya koleksi superhero mesti ada!

boys

Baju idaman lelaki Malaya! πŸ˜›

Apa Azeem pilih? Jeng jeng jeng. Sebelum tu, pakai underpants duluuuuu! Hihihi.

underpants

And finally, he chose the smurf to be a PIRATE!

pirate

Pirate!

dress

Pakaikan baju pirate!

kasut

Boleh pilih kasut juga. Azeem struggle nak pakaikan kasut kat pirate. Nak tolong tak kasi. πŸ˜› Last-last mama jugak kena tolong! πŸ™‚

STEP 6: NAME ME!

Sangat comel sebab smurf ni juga diberikan nama beserta dengan Sijil Kelahiran! Senang aje nak daftar. Tulis nama smurf, dan nama Azeem.

register name

Teruja nak buat sendiri.

beri nama

Pirate setia menunggu.. πŸ™‚

birth cert

And Azeem named his smurf – CAPTAIN HOOK.Β Siap dengan berat, tinggi bagai! πŸ™‚

Here is your present, son!

Yeeaaayyy! Alhamdulillah Azeem dapat hadiah birthday dia – CAPTAIN HOOK! Mereka masukkan Captain Hook dalam rumah comel. Overall, I am happy with their service, in handling small children to make their own bears. Staf pun peramah semuanya, dari pelbagai negara! πŸ™‚

yeaay

Happy!

20130906_175218

Azeem with his Captain Hook πŸ™‚

What about the other two?

Ha, anak saya kan ada 3. Kalau sorang je dapat, tak adil. Maka untuk birthday Aqeel, dia dapat juga. Dan Aleeyah dapat advanced present, untuk join special party yang mereka ada kat kedai – My Little Pony Party! Untuk ‘once in the blue moon‘ boleh lah buat aktiviti macam ni. Saja nak cuba sebab tak pernah buat sesuatu macam ni. Just to let the kids to have fun! πŸ™‚

Aqeel

Seperti dijangka, Aqeel pilih Superman! Dan dia beri nama ‘BEBEN’ (Dia tak dapat sebut Superman. Hihihi)

PicsArt_1380382021459

And like a ‘dream comes true’ for Aleeyah. Dia dapat Rainbow Dash diaΒ πŸ™‚

In case you are visiting Dubai, and looking for a ‘souvenir’ to remind the kids about their shopping experience (hihihi), you may consider visiting this shop – Build a Bear Workshop in The Dubai MallΒ πŸ™‚ And they can build their own bear! πŸ™‚

Jazakumullahukhairan πŸ™‚

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s