A Mom's Journey

Enjoying life as a mom

‘Feed the Ladybird’: Fine-Motor Activity for Toddlers

Leave a comment

Assalamualaikum Mothers! πŸ™‚

Di antara skil penting yang dipelajari oleh seorang toddler ialah – fine motor skill (skil motor halus). Skil ini penting untuk mereka menjalani kehidupan seharian – makan, menulis, dan sebagainya. Dan skil ini adalah asas kepada kebolehan seseorang kanak-kanakΒ untuk menulis.

Menulis

Gambar dari internet.

Sekiranya jari anak-anak comel kita belum kuat, memang susah dia nak menulis pakai pensil atau pen. Dan untuk menguatkan jari ini, tidak perlu paksa anak untuk tulis, tulis dan tulis. ‘Fobia’ dia nanti dengan menulis. Hehehe. In sha Allah kita boleh buat pelbagai aktiviti yang menarik untuk bantu kuatkan jari dia.

Salah satunya ialah dengan main pengepit baju! Hihi πŸ™‚ Bukan senang ye seorang toddler hendak buka pengepit tu dengan jari-jari comel dia. πŸ™‚ Moh saya kongsikan satu aktiviti yang saya buat dengan Aqeel, berdasarkan buku kegemaran dia – ‘The Bad Tempered Ladybird’.

bad-tempered ladybird toddler

 

Di permulaan buku tersebut, penulis (Eric Carle) mulakan dengan menggambarkan 2 ekor ladybird – seekor ‘friendly‘ dan seekor lagi ‘bad-tempered‘. Kedua-duanya terbang ke arah sekeping daun yang penuh dengan aphids. Mereka hendak makan aphids tersebut. ‘Friendly ladybird kata ‘Good Morning‘ kepada ‘bad-tempered ladybird‘ tersebut… And the story continues..

Untuk tahu cerita lanjut, ibu-ibu boleh baca post saya sebelum ini ya:

Learn from A Book: The Bad-Tempered Ladybird!

Alhamdulillah, Aqeel hafal cerita ni. Dia suka sangat! Bila cerita pasal friendly ladybird, dia akan kata, “Good Morning..” sambil tersenyum simpul. πŸ™‚ Disebabkan itu, saya buat aktiviti ini berdasarkan cerita di dalam buku tersebut. Saya cuma gunakan:

  1. Felt (warna hijau dan merah) untuk buat daun, balut container (Ini sebenarnya plastic container je. Saya potong dan balut supaya selamat untuk Aqeel main) dan kepak ladybird.
  2. Pom pom (warna hijau juga untuk jadi aphids – makanan ladybird).
  3. Glitter paper (warna hitam) untuk buat ladybird.
  4. Mataladybird.
  5. Pengepit baju.
  6. Marker untuk tulis nombor dan gam untuk lekatkan semua ni.

Bahan-bahan ni semua memang dah ada kat rumah. Saya cuba fikir daripada apa yang ada je.. Save gittuu. πŸ™‚

Bahan-Bahan

Tadaaa! Sekejap je nak prepare ni. Dalam lebih kurang 5 minit.

Let’s Play!

Semasa saya sediakan bahan-bahan,Β Aqeel masih tidur. Saya letakkan siap-siap di atas meja mini-school kami. Seperti biasa, apabila Aqeel bangun tidur, diaΒ memang suka melawat ‘mini-school‘ dulu. Dia suka ‘check out‘ apa yang ada. πŸ™‚ Suka dia tengok ada ladybird! πŸ™‚ (Dan masa tu saya ada sediakan ‘parking game‘ sekali, in sha Allah saya kongsikan ya).

Maka, dia terus nak main. Saya cuma kata, “Let’s feedΒ the friendly ladybird with aphids. It must be hungry!

SayaΒ tunjukkan pada dia supaya menggunakan pengepit baju untuk kutip aphids, dan lepaskan aphids tersebut ke dalam container.

aphids

Susah juga pada mulanya. Lebih-lebih lagi, baru bangun tidur. Sampai guna 2 tangan! Hihihi. Kemudian saya bantu dia perlahan-lahan. Tak boleh paksa, nanti dia tertekan sebab susah pada tahap dia, pada masa tersebut.

Setiap hari, saya beri Aqeel main ini.

kutip aphids

Alhamdulillah, hari ni, dia dah boleh pungut sendiri. πŸ™‚ Sambil masukkan aphids, saya ajak dia kira bersama-sama saya, “1, 2, 3, 4, 5”. Selain daripada bantu tingkatkan skil fine-motor dia, in sha Allah dapat ajar dia mengira juga. πŸ™‚

masuk aphids dalam container

happy

Happy sangat Aqeel dapat buat sendiri! πŸ™‚ Dia ulang semula aktiviti ini beberapa kali. Nak bagi makan pada friendly ladybird katanya. πŸ™‚

repeat

Yeaayyy, Alhamdulillah, itulah salah satu aktiviti fine-motor yang boleh kita buat dengan anak-anak toddler kita. Sebaiknya buat aktiviti berdasarkan apa yang dia suka. Baru dia teruja nak buat sendiri. Dan sekiranya ibu-ibu dapati anak-anak hadapi sedikit kesukaran, sebaiknya bantu ya. Perlahan-lahan, dia akan kuasai skil tersebut. Dan aktiviti ini bukan perlu dibuat sekali je. Sebaiknya di ulang beberapa kali. Saya perhatikan, toddler perlukan ‘repetition‘ aktiviti yang sama untuk dia kuasai skil tersebut. Biiznillah. πŸ™‚

Selamat mencuba! πŸ™‚

Sekian sahaja perkongsian saya kali ini. May Allah grant you happiness with your family and loved ones. πŸ™‚ Jazakumullahukhairan..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s